Zasady sadzenia i uprawy rukoli

Zasady sadzenia i uprawy rukoli
Rukola stanowi obecnie najczęściej wybieraną sałatę. Ma ładną barwę, delikatny smak i doskonale nadaje się do wszystkich sałatek, koktajli, a nawet do położenia na pizzy. Zazwyczaj wydaje się, że to warzywo ciężkie do uprawy, lecz niekoniecznie. Jeśli tylko skorzysta się z podanych w naszym artykule rad, można wyhodować rukolę nawet w doniczce na balkonie. Oto przydatne wskazówki.
- Miejsce dla rukoli  - Rukola nie przepada za pełnym słońcem. Z tego powodu lepiej nie sadzić jej na siłę w miejscach, które są narażone na ciągłe nasłonecznienie. Mogłoby to spalić delikatne listki. Znacznie lepiej będzie posadzić warzywo w miejscu częściowo zacienionym, aby rukola miała dostęp do chłodu oraz słońca jednocześnie. 
- Ziemia dla rukoli- Sałata rukola nie jest tak bardzo wymagająca co do gleby, jak niektóre warzywa. Jednak najlepiej uda się na ziemi bogatej w liczne składniki odżywcze, przepuszczalnej i o odpowiedniej wilgotności. W suchej glebie jej wzrost będzie ograniczony albo wręcz niemożliwy. Ogólnie jednak, nawet jeśli ma się zwykłą ziemię ogrodową, do której sadziło się inne rośliny, można ją wykorzystać. 
- Wysiewanie rukoli  - Pierwszy wysiew rukoli można zrobić na początku maja, kiedy jest już ciepło, po przygotowaniu ziemi oraz miejsca dla rośliny. Po wysiewie ziarenek należy przykryć je ziemią, podlać lekko wodą i czekać na pierwsze zbiory. Ziarna rukoli mogą być wysiewane co 2 – 3 tygodnie, dzięki czemu cały czas będzie się miało dostęp do świeżych listków.Rukolę można wysiewać przez jesienne miesiące, jednak wtedy na zimę trzeba przykryć stanowisko słomą albo liśćmi, żeby je zabezpieczyć. 
- Pielęgnacja rukoli  - Poza zasadzeniem i regularnym podlewaniem niezbędne jest również prawidłowe pielęgnowanie rukoli. Wymaga to przerzedzania liści warzywa po 2 – 3 tygodniach, kiedy pojawią się już po 4 listki na każdym stanowisku. Dobrze jest również wyrywać chwasty, pozbywać się ewentualnych szkodników oraz regularnie podlewać, dzięki temu warzywo będzie dorodne oraz smaczne. 
- Wykorzystanie rukoli  - Jak już wspomnieliśmy, rukola jest bardzo elastycznym warzywem i może być wykorzystana w różnorodny sposób. Świetnie nadaje się do sałatek, wraz z innymi dodatkami, do kanapek, do zielonych koktajli mających zapewnić urodę, a nawet na pizzę, świetnie komponując się z mozzarellą. Jeżeli masz inny pomysł na wykorzystanie rukoli, również możesz to zrobić. Śmiało! 


















