Advertising
Zakumaj.pl

Arbuzowe Mai Tai na lato – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: martini
Wymagany czas: 15 min.
Arbuzowe Mai Tai na lato – jak je przyrządzić?

Arbuzowe Mai Tai na lato – jak je przyrządzić?

Mai Tai jest drinkiem, który gwarantuje letnie orzeźwienie każdemu, kto go spróbował. Jest oparty głównie na arbuzie, który stanowi cenne źródłu witamin i minerałów. W drinku arbuz zaczyna mieć w końcu konkretny smak, który można jednak doprawić, ze uzyskać odpowiedni dla siebie efekt. Jeśli nie wiesz, jak zrobić drinka, wówczas sięgnij po nasz sprawdzony przepis, który szybko pozwoli Ci uzyskać oczekiwany napój – od święta i na co dzień.

Advertising
Advertising
  • Co Ci będzie potrzebne?

    Co Ci będzie potrzebne?

    Zanim przejdzie się do wykonania drinka, trzeba zadbać o posiadanie tego, co najważniejsze, czyli dobrych składników, w tym:

    * 500 g arbuza,

    * 125 ml białego rumu,

    * 135 ml likieru ananasowego,

    * 60 ml likieru triple sec,

    * kostek lodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z arbuza, który powinien być bezpestkowy, wydobyć cały miąższ, przekładając go do szerokiej miski. Następnie pokroić każdy kawałek na jeszcze mniejszy i całość dodać do pojemnika blendera, w którym odbędzie się dalsze miksowanie.Arbuza można dodawać stopniowo, żeby ułatwić sobie zadanie – za każdym razem jak pierwsza część zostanie rozdrobniona na miazgę, można dodać kolejną porcję arbuza, czyniąc masę jeszcze bardziej soczystą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zmiksowaniu całości na gładką masę dodać kolejne składniki, którymi są przede wszystkim likiery oraz sok. Dodawać je po kolei do blendera albo od razu wszystkie. Niezależenie od kolejności dodawania niezbędne jest uzyskanie jednolitej, jasnoczerwonej masy, łatwej do popijania nawet przez słomkę. Można dodać odrobinę soku cytrynowego, dla poprawy smaku, lecz nie jest to konieczne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kostki lodu pokruszyć albo mikserem, albo domowym sposobem. Domowe rozwiązanie problemu z kostkami lodu polega na włożenie kostek do worka i uderzaniu w worek tłuczkiem, aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Gotowy lód przełożyć do szklanki albo szklanek, po czym powoli wlewać do nich Mai Tai. Drink zgęstnieje i stanie się przyjemnie lodowaty, idealny na czas największych upałów, które w tym roku jeszcze się nie skończyły. Na zdrowie i na ochłodę!

Popularne tagi
  • danie obiadowe
  • podawanie margarity
  • wykonanie deseru banano-lodowego
  • przyjęcie
  • przepis na likier karmelowy
  • nalewka cytrynowa
  • por
  • martini ogórkowe
  • napój
  • przepis na grzane piwo
  • przyjaciele
  • dobra wódka
  • przepis na koktajl karotenowy
  • słód
  • oczyszczanie organizmu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising