Zakumaj.pl

Bałwanek Olaf jako smaczna przekąska

Bałwanek Olaf jako smaczna przekąska

„Kraina Lodu” to bajka znana każdemu dziecku. Występujący w niej bałwanek Olaf stał się idolem dla wielu dzieci, które z chęcią zbierają dostępne z nim gadżety. Poza przedmiotami można zaoferować dziecku również słodką przekąskę z ulubioną postacią. Jest to szczególnie dobrym pomysłem na przyjęcie dla najmłodszych.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby bałwanki udały się doskonale, niezbędne jest zebranie odpowiednich elementów. Przede wszystkim:
    * pieczywo chrupkie Wasa, podłużne,
    * lukier,
    * barwnik spożywczy niebieski,
    * barwnik spożywczy czarny,
    * pianki Marshmallow (małe, średnie, duże),
    * lukrecja czarna,
    * galaretki pomarańczowe w cukrze,
    * oczy cukrowe.

  • Krok pierwszy

    Podzielić lukier do dwóch miseczek. Do pierwszej przełożyć 3/4 lukru i dodać niebieski barwnik, wymieszać. Do drugiej miseczki przenieść 1/4 lukru, wsypać czarny barwnik i również wymieszać, uzyskując ciemną masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Największe z pianek, typu jimbo, przeciąć nożyczkami na pół. Każda z nich będzie dolną częścią bałwanka. W podobny sposób przeciąć średnią piankę, na brzuszek.

    Jedną część pianki jimbo odłożyć na bok, drugą delikatnie spłaszczyć palcami i pociąć na kawałki, które będą miały kształt rombu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Chlebki Wasa posmarować lukrem w kolorze niebieskim, a następnie zacząć układać na nim pianki. Z najmniejszych pianek, przekrojonych wzdłuż na 2 części, zrobić nogi – na dole chlebka – następnie położyć połówkę pianki jimbo. Na niej położyć średnią piankę, a na zakończenie główkę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Lukrecję przeciąć na 3 części. Z jednej zrobić włosy Olafa, z dwóch pozostałych jego ręce, wbijając je w boki średniej pianki. Z galaretki wyciąć trójkąty na nosek.Czarny lukier przełożyć do rękawa cukierniczego o cienkiej końcówce i wykonać nim guziki oraz usta bałwanka. Wbić nos nad ustami każdego bałwana i dolepić cukrowe oczka. Z malutkiego kawałka pianki zrobić charakterystyczny dla Olafa ząb. Przysmak jest gotowy! Można układać go na talerzu i podawać dzieciom.