Zakumaj.pl

Co należy wiedzieć o szybkowarze przed jego zakupem?

Co należy wiedzieć o szybkowarze przed jego zakupem?

Szybkowar jest wciąż mało popularnym narzędziem w polskich kuchniach. Dlaczego? Być może z uwagi na wiele mylnych i nieprawdziwych informacji, jakoby był urządzeniem niebezpiecznym. Dobrej klasy szybkowar, używany zgodnie z przeznaczeniem, nie wyrządzi nam ani odrobiny krzywdy, a wręcz przeciwnie, zapewni nam wymierne korzyści. Najważniejsze to te, które pozwolą nam zaoszczędzić. Przygotowywanie potraw w szybkowarze potrafi być znacznie szybsze niż gdybyśmy gotowali tradycyjnie. Taki zakup może być naprawdę dobrą inwestycją. O czym jednak należy pamiętać, aby nie kupić bubla?

  • Pojemność

    Pojemność

    Na rynku dostępnych jest wiele pojemności szybkowarów, zaczynających się już od 2 litrów, a kończących się na 8 czy nawet 10 litrach. Wybór uzależniony jest oczywiście od wielkości naszej rodziny oraz funduszy, jednak dobrze pamiętać o kilku wskazówkach. Pojemność użyteczna szybkowaru jest w rzeczywistości dużo mniejsza niż sama pojemność garnka, gdyż spora jego część (około 1/3 lub więcej) musi pozostać pusta, aby umożliwić wytworzenie się oraz kotłowanie pary wodnej. Absolutnym minimum wydaje się więc szybkowar o pojemności 4 litrów. Najczęściej spotykanym standardem jest szybkowar o pojemności 6 litrów. To właśnie na taką pojemność przewidzianych jest najwięcej przepisów.

  • Stal czy aluminium?

    Najlepszym wyborem przy zakupie szybkowaru będzie rozglądanie się za urządzeniem wykonanym ze stali nierdzewnej. Są one droższe od modeli aluminiowych, jednak zapewniają większą trwałość oraz nieco lepsze właściwości gotowania. Dlaczego? Istotą gotowania w szybkowarze jest nie tylko to, iż następuje to pod ciśnieniem. Aby oszczędność energii była jeszcze większa, ważne jest, by materiał, z którego jest wykonany, dobrze utrzymywał ciepło. Aluminium nagrzewa się dosyć szybko, jednak równie szybko traci temperaturę. Ponadto bardzo często tworzą się na nim różnorakie przebarwienia, które nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, a w niesprzyjających warunkach mogą również stać się dla nas szkodliwe.

  • Bezpieczeństwo

    Bezpieczeństwo

    Wiele nawet najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharek nie wie, iż to, czym się na co dzień zajmują, to w najczystszej postaci reakcje chemiczne i zjawiska fizyczne. Podwyższenie ciśnienia w garnku jest jednym z takich elementów. Wiąże się to jednak, jak w niemal każdym przypadku zbiornika pod ciśnieniem, z możliwością rozszczelnienia lub nawet eksplozji. O ile rozszczelnienie nie jest niczym groźnym, a nawet jest pożądane, to eksplozja nie brzmi zbyt dobrze. Aby do niej nie dopuścić, szybkowar powinien być wyposażony w szereg zabezpieczeń. Pierwszym z nich jest zawór, który ma za zadanie odprowadzać nadmiar ciśnienia i utrzymywać je na stałym poziomie 1 bara. Oprócz tego powinien mieć zawór spustowy, dzięki któremu w każdej chwili będzie można samodzielnie spuścić powietrze z szybkowaru. Dobrej klasy szybkowary mają także specjalną blokadę pokrywy, aby jej zdjęcie nie było możliwe, jeśli wcześniej nie wyrównamy ciśnienia pomiędzy wnętrzem garnka a otoczeniem.