Advertising
Zakumaj.pl

Czekoladowy likier z rumem – jak zrobić?

Opiekun artykułu: marekk
Czekoladowy likier z rumem – jak zrobić?

Czekoladowy likier z rumem – jak zrobić?

Likiery stanowią wspaniały deser oraz dodatek do deserów. Często bywają zwieńczeniem obiadu, a jeżeli są wykonane samodzielnie, mogą stanowić powód do dumy, którym miło się pochwalić. Wśród wielu likierów i nalewek owocowych, które ozdabiają barek, konieczne jest posiadanie likieru czekoladowego, który zasmakuje szczególnie kobietom.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie likieru nie będzie trudne, jeśli zgromadzi się od razu wszystkie potrzebne składniki. Niezbędne jest zadbanie o to, żeby czekolada oraz rum były bardzo dobrej jakości. Wśród potrzebnych składników muszą znajdować się:
    * 300 g czekolady gorzkiej 70%,
    * 150 g cukru,
    * 1 l rumu,
    * 0,1 l wody.
    Niezbędna jest również butelka do przechowywania gotowego likieru.

  • Pierwszy krok

    Czekolada musi być rozpuszczona w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie będzie przypalona. Kąpiel wodna polega na zagotowaniu 5 cm wody w większym garnku. Gdy zacznie wrzeć i parować, włożyć do wody mniejszy. Do niego pokruszyć czekoladę i rozpocząć roztapianie, od czasu do czasu mieszając.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Roztopioną czekoladę przelać do butelki lub dużego słoja. Następnie uzupełnić ją rumem. Wymieszać składniki, po czym bardzo dokładnie zamknąć naczynie. Przestawić je w ciepłe, łatwo dostępne miejsce. Codziennie mieszać.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Likier powinien stać w ciepłym miejscu przez 7 dni. Po tym czasie trzeba ponownie otworzyć słoik. Wlać wodę zmieszaną z cukrem – tworzy syrop – wymieszać dokładnie i rozlać do butelek. Mogą być ozdobne.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowe butelki przestawić w chłodne miejsce. W takim środowisku likier powinien postać jeszcze przez 2 miesiące, zanim rozpocznie się degustację.Likier czekoladowy może być pijany samodzielnie bądź stać się dodatkiem do deserów, zwłaszcza do lodów, ciast i bitej śmietany.

Popularne tagi
  • przepis na galaretkę alkoholową
  • sok z granatu
  • margarita żurawinowo-malinowa
  • składniki odżywcze
  • rodzaj potrawy
  • koktajl wiosenny
  • napój warzywny
  • jelly shots
  • skóra
  • koktajl bananowy z serkiem
  • kuchnia brazylijska
  • kostki lodu
  • dobra wódka
  • przepis na martini blue
  • butelka plastikowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising