Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawy przepis na nalewkę bananową

Opiekun artykułu: sebo
Wymagany czas: 30 min.
Ciekawy przepis na nalewkę bananową

Ciekawy przepis na nalewkę bananową

Nalewki wykonuje się z bardzo wielu elementów, które nadają napojowi odpowiedni smak, kolor, a także konsystencję. W szale robienia nalewek z borówek, wiśni oraz śliwek często zapomina się, że istnieje przepis na nalewkę, którą można zrobić o każdej porze roku. Bananówkę, bo o niej mowa, przyrządza się w takim samym tempie jak inne nalewki, a uzyskuje się napój, który posiada egzotyczny posmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Zanim przejdzie się do podawania i popijania nalewki, trzeba ją wykonać z odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 8 bananów,

    * 250 ml spirytusu,

    * 250 ml wódki,

    * 100 g cukru,

    * 2 kostki czekolady gorzkiej,

    * laska wanilii.

    Przydadzą się też butelki do przechowywania napoju oraz duży słoik.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie banany obrać ze skórki – nie jest to trudne, skórka z łatwością odchodzi – pozostawiając jedynie biały miąższ. Pokroić wszystkie na plasterki średniej grubości, po czym wrzucić je wszystkie do dużego słoika.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do słoika wsypać również cukier, zasypując nim banany. Zakręcić słój i potrząsnąć nim, żeby wszystko dokładnie się wymieszało, choć trzeba pamiętać, że to nie powinny być wstrząsy mocne, ale lekkie. Dzięki temu wszystkie plasterki zostaną muśnięte cukrem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wymieszaniu bananów z cukrem ponownie otworzyć słoik, wlewając mieszankę połączonego spirytusu z wódką. Ponownie zakręcić słoik i odstawić na parapet na 5 dni. W tym czasie banany powinny puścić już sporo soku. Gdy upłyną pierwsze dni leżakowania, dodać do składników w słoiku pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę oraz wydrążoną z ziaren laskę wanilii. Słoik zakręcić, odstawiając na 2 miesiące.

  • Krok czwarty

    Gdy wymagany czas ponownie upłynie, przygotować garnek, sitko, filtr do kawy, butelki wyparzone wrzątkiem. Odcedzić nalewkę przez filtr od kawy – potrzebny jest tylko smaczny płyn, bez dodatków. Po jego uzyskaniu przelać bananówkę do butelek i odstawić do barku albo do spiżarni. Podawać w ramach deseru lub jako dodatek do lodów bądź naleśników.

Popularne tagi
  • foremki do lodu
  • kulinria
  • kwiaty kasztanowca
  • impreza sylwestrowa
  • drink na halloween
  • lemoniada owocowa
  • napój ananasowy
  • coco loco
  • martini bianco
  • lemoniada arbuzowo-malinowa
  • sok żutawinowy
  • wino wytrawne
  • limonka
  • mięso
  • koktajl z zieloną herbatą
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising