Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczny koktajl Lassi?

Wymagany czas: 15 min.
Jak przygotować smaczny koktajl Lassi?

Mnogość drinków w barach może zadziwiać. Bardzo często nie wiadomo, co wybrać i w efekcie decydujemy się na pierwszy lepszy. W takiej sytuacji warto mieć w zanadrzu popisowego drinka, którego można zrobić niemal w każdej chwili, w dużej ilości oraz idealnie na podwieczorek po pracy.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie dobrego koktajlu Lassi wymaga jedynie przygotowania odpowiednich składników, tylko kilku, pomiędzy którymi muszą być:

    * 150 ml wody zimnej,

    * 50 kg jogurtu naturalnego,

    * suszone ziarna kminu,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do czystego, umytego i wcześniej oraz osuszonego naczynia włożyć: jogurt, wodę i sól. Bardzo dokładnie zmiksować całość, szczególnie lód, jeżeli dodaje się kostki lodu, które powinny rozpaść się na miazgę. Mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Kostki lodowe nie są konieczne, ale sprawiają, że napój jest znacznie zimniejszy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wymieszaniu dokładnie można przelać koktajl do szklanek. Najlepiej sprawdzą się wysokie, lekko pękate u dołu szklanki, w których koktajl będzie miał nie tylko poprawny smak, ale również będzie zachwycający wizualnie.

    Szklanki można wcześniej ozdobić poprzez zanurzanie ich brzegów w soku z cytryny, a następnie w cukrze albo w wiórkach kokosowych – będzie to wyglądało szczególnie dobrze, jeżeli Lassi ma być podawane w czasie przyjęcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przelany do szklanek koktajl Lassi jest już prawie gotowy do picia. Prawie, ponieważ niezbędne jest ozdobienie go ziarnami kminku, włożenie słomki i dopiero wtedy można powiedzieć: gotowe. Taki koktajl można podawać albo popijać samodzielnie.

    Podstawowa wersja koktajlu nie jest przesadnie słodka, ma neutralny, orzeźwiający smak. Jednak są osoby, które wolą słodkości i radą dla nich jest dodanie do napoju – na etapie mieszania – 2 łyżek cukru zwykłego albo brązowego. Dzięki temu koktajl będzie znacznie słodszy. Zamiast kminku można wtedy użyć kakao.