Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe koktajle truskawkowe

Opiekun artykułu: pati
Doskonałe koktajle truskawkowe

Doskonałe koktajle truskawkowe

Słodkie, soczyste truskawki są lubiane przez większość ludzi. Jednak ciągłe pieczenie pysznych ciast i truskawkowych muffinek mogłoby niekorzystnie odbyć się na wadze. W związku z tym trzeba znaleźć alternatywne wyjście, którym są koktajle. Orzeźwiające, nieraz bardzo sycące, a przede wszystkim smaczne. Oto kilka dobrych przepisów.

Advertising
Advertising
  • Koktajl truskawkowo-pomarańczowy

    Koktajl truskawkowo-pomarańczowy

    Truskawki z powodzeniem można łączyć z innymi owocami. Do wykonania pysznego napoju przyda się szczególnie:
    * 700 g truskawek,
    * 100 g cukru,
    * 500 ml jogurtu naturalnego,
    * 120 ml wody,
    * 120 ml soku pomarańczowego,
    * 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu.
    Truskawki umyć, oderwać szypułki, wrzucić do pojemnika blendera i dodać pozostałe składniki. Wszystko zmiksować na gładką masę. Po jej uzyskaniu wstawić na 30 minut do lodówki. Podawać zimne, ozdobione miętą i z kilkoma kostkami lodu.

  • Koktajl truskawkowo-bananowy

    Koktajl truskawkowo-bananowy

    Dobrym dodatkiem do truskawek jest banan. Razem tworzą koktajl, który jest nie tylko dobry, ale i sycący. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
    * 1 szklanka truskawek,
    * 2 łyżki lodów śmietankowych,
    * 2 banany,
    * 1/3 szklanki mleka.
    Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Truskawki najpierw umyć i pozbawić zielonych szypułek. Mleko nie jest koniecznym składnikiem, jednak ułatwia maszynie mielenie truskawek. Po przygotowaniu przelać koktajl do szklanek. Jeżeli jest to koktajl na bardzo upalny dzień, można dodać 2 – 3 kostki lodu w trakcie miksowania.

  • Koktajl truskawkowo-arbuzowy

    Koktajl truskawkowo-arbuzowy

    W czasie ciepłej wiosny lub gorącego lata chce się przede wszystkim czegoś orzeźwiającego. Takie orzeźwienie można uzyskać dzięki połączeniu dobrych składników, w tym:
    * 200 g arbuza,
    * 200 g truskawek,
    * 5 – 7 kostek lodu,
    * 1/2 szklanki wody.
    Arbuza pokroić w kostki, najlepiej pozbyć się przy tym pestek. Truskawki umyć, pokroić na kawałki. Owoce wrzucić do blendera i dodać pozostałe składniki. Na początku można nie wlewać całej wody, lecz tylko część, i zacząć miksować. Resztę dodać, jeżeli koktajl będzie zbyt gęsty do picia. Jeżeli smak wydaje się nieco kwaskowy lub mdły, można dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru.

Popularne tagi
  • wino
  • napój cytrynowy
  • napój hiszpański
  • koktajl jabłkowo-szpinakowy
  • arak
  • lawenda
  • rum biały
  • brzoskwinie w puszce
  • przepis na margerite piwną
  • oczyszczenie
  • sposób wykonania margarity
  • wykonanie deseru banano-lodowego
  • świętowanie
  • drink z żurawiną
  • przepis na grad marnier
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising