Doskonałe pączki ziemniaczane na tłusty czwartek
Doskonałe pączki ziemniaczane na tłusty czwartek
Ziemniaki to wyjątkowe warzywa, które mogą zostać wykorzystane do wykonania różnych potraw, w tym deserów. Pączki ziemniaczane na tłusty czwartek mogą stać się doskonałym podwieczorkiem. Ich smak jest wyjątkowy, nieco inny od tradycyjnych pączusiów, ale z pewnością warte są spróbowania. Oto prosty przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznych pączków potrzebny jest zestaw odpowiednich produktów, wśród których muszą znaleźć się:
* 500 g ziemniaków,
* 500 g mąki,
* 125 g masła,
* 50 g drożdży,
* 3 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* olej.Krok pierwszy
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż staną się miękkie, a następnie odcedzić. Ostudzić lekko, ale nie całkiem, po czym przecisnąć przez praskę, żeby uzyskać ziemniaczaną papkę.
Krok drugi
Na zgniecione ziemniaki w misce pokruszyć przygotowane drożdże. Następnie wsypać mąkę, cukier oraz wbić jajka – trzeba zadbać o to, aby miały temperaturę pokojową. Masło roztopić w rondelku i również dodać do pozostałych składników.Wyrobić ze składników jednolite, gładkie ciasto, po czym przykryć miskę ścierką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Powinno zająć to 30 – 40 minut.
Krok trzeci
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zdjąć ścierkę. Nasmarować ręce olejem i urywać kawałki ciasta, formując je w kulki średniej wielkości. Odkładać na tackę albo na oprószoną mąką stolnicę i pozostawić wszystkie do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie rozgrzać olej na głębokiej patelni i stopniowo wkładać do niego pączki – powinny zatopić się w nim do połowy. Smażyć je, aż zbrązowieją z obu stron.Przed podaniem, dla lepszego smaku, warto posypać pączki ziemniaczane cukrem pudrem.