Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić ciekawe baranki z płatków śniadaniowych?

Opiekun artykułu: kacha
Jak zrobić ciekawe baranki z płatków śniadaniowych?

Jak zrobić ciekawe baranki z płatków śniadaniowych?

Baranki wykonane z płatków śniadaniowych to zarówno ciekawa dekoracja na stół, jak również przysmak. Każde dziecko będzie zachwycone możliwością zjedzenia ozdoby świątecznej o kuszącym kształcie. Jeszcze nie robiłaś czegoś takiego? Nic straconego, z chęcią podpowiemy, jak stworzyć baranka.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby nie mieć żadnych problemów podczas przygotowywania smacznych baranków, dobrze jest na początku zebrać wszystkie składniki, czyli:
    * 160 g płatków śniadaniowych okrągłych (np. Cheerios),
    * 50 g białej czekolady,
    * 50 g rodzynek,
    * 40 g wiórków kokosowych,
    * 40 g masła,
    * 6 winogron czerwonych,
    * 20 pianek marshmallow,
    * 24 czarne porzeczki.
    Należy również zaopatrzyć się w paczkę wykałaczek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło oraz pianki marshmallow przełożyć do miski. Następnie miskę włożyć do większej miski, w której znajduje się gorąca woda. Mieszać całość łopatką plastikową, aż do rozpuszczenia się obu składników. Gdy będą już płynną masą, dodać płatki śniadaniowe. Ponownie zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Łyżką nabrać masy z płatkami i formować kulki, które będą tułowiem baranka. Odkładać każdą kulę na papier do pieczenia i obsypywać wiórkami kokosowymi. Z podanych składników można uzyskać 6 baranków.

    Podczas gdy kule z płatków zastygają, zrobić nogi baranków. Na wykałaczki wbijać po rodzynki, dla każdego ze zwierzaków tworząc po 4 nóżki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po zastygnięciu kulek mających stanowić tułów wbić w każdą po 4 nogi. Wykałaczką lub jej połówką przymocować również winogrona, mające stanowić głowę baranka. Z białej czekolady wykonać źrenice oczu zwierząt. Wystarczy roztopić ją lekko nad parą wodną. Do czekolady przykleić porzeczki jako tęczówkę. Na czubku głowy nanieść białą czekoladę i przykleić do niej po 2 rodzynki jako uszy.Po zastygnięciu czekolady można uznać baranka wielkanocnego za gotowego.

Popularne tagi
  • dekoracje świąteczne
  • landrynki
  • przygotowanie pisanek marmurkowych
  • pszczółka z wydmuszki
  • tulipany
  • maszyna do szycia
  • polska
  • korzeń chrzanu
  • pokarm w święcące
  • jak świętować
  • chleb tostowy
  • składniki sosu
  • najświętszy sakrament
  • koralik
  • sposoby nadziewania pączków
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising