Jak zrobić ciekawe baranki z płatków śniadaniowych?

Jak zrobić ciekawe baranki z płatków śniadaniowych?
Baranki wykonane z płatków śniadaniowych to zarówno ciekawa dekoracja na stół, jak również przysmak. Każde dziecko będzie zachwycone możliwością zjedzenia ozdoby świątecznej o kuszącym kształcie. Jeszcze nie robiłaś czegoś takiego? Nic straconego, z chęcią podpowiemy, jak stworzyć baranka.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Żeby nie mieć żadnych problemów podczas przygotowywania smacznych baranków, dobrze jest na początku zebrać wszystkie składniki, czyli: 
 * 160 g płatków śniadaniowych okrągłych (np. Cheerios),
 * 50 g białej czekolady,
 * 50 g rodzynek,
 * 40 g wiórków kokosowych,
 * 40 g masła,
 * 6 winogron czerwonych,
 * 20 pianek marshmallow,
 * 24 czarne porzeczki.
 Należy również zaopatrzyć się w paczkę wykałaczek.
- Krok pierwszy  - Masło oraz pianki marshmallow przełożyć do miski. Następnie miskę włożyć do większej miski, w której znajduje się gorąca woda. Mieszać całość łopatką plastikową, aż do rozpuszczenia się obu składników. Gdy będą już płynną masą, dodać płatki śniadaniowe. Ponownie zamieszać. 
- Krok drugi  - Łyżką nabrać masy z płatkami i formować kulki, które będą tułowiem baranka. Odkładać każdą kulę na papier do pieczenia i obsypywać wiórkami kokosowymi. Z podanych składników można uzyskać 6 baranków. - Podczas gdy kule z płatków zastygają, zrobić nogi baranków. Na wykałaczki wbijać po rodzynki, dla każdego ze zwierzaków tworząc po 4 nóżki. 
- Krok trzeci  - Po zastygnięciu kulek mających stanowić tułów wbić w każdą po 4 nogi. Wykałaczką lub jej połówką przymocować również winogrona, mające stanowić głowę baranka. Z białej czekolady wykonać źrenice oczu zwierząt. Wystarczy roztopić ją lekko nad parą wodną. Do czekolady przykleić porzeczki jako tęczówkę. Na czubku głowy nanieść białą czekoladę i przykleić do niej po 2 rodzynki jako uszy.Po zastygnięciu czekolady można uznać baranka wielkanocnego za gotowego. 


















