Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kanapki-żółwie?

Opiekun artykułu: becia
Jak przygotować kanapki-żółwie?

Jak przygotować kanapki-żółwie?

Kanapki to najczęściej podawane śniadanie, zwłaszcza dzieciom. Są łatwe do wykonania i mogą być bardzo zdrowe oraz kolorowe. Można to z powodzeniem wykorzystać do przygotowania ciekawych kanapek przypominających żółwie. Z pewnością tak ciekawy posiłek chętniej zje każde dziecko, nawet wyjątkowy niejadek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Kanapka-żółw wymaga zestawu składników, które pozwolą jej przybrać pożądaną formę. Wśród niezbędnych elementów znajdują się przede wszystkim:
    * 2 bułki kajzerki,
    * 4 okrągłe plastry szynki,
    * 4 plasterki sera żółtego,
    * 1/2 małego ogórka zielonego,
    * masło
    * majonez,
    * 1 czarna oliwka,
    * sałata.
     Dobrze jest zebrać również elementy dekoracyjne, które uatrakcyjnią posiłek:
    * pomidorki koktajlowe,
    * rzodkiewkę,
    * grzybki marynowane,
    * kiełki (dowolnego zboża).

  • Etap pierwszy

    Zakupione bułki przekroić na dwie części. Najlepiej postarać się, żeby były mniej więcej równej grubości, żeby spód nie był za gruby, gdyż w przeciwnym razie żółw nie wyjdzie tak ładny, jak powinien.

    Spody bułek posmarować masłem, a górne części majonezem.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Na każdym spodzie położyć po 1 plasterku sałaty – może być sałata lodowa albo zwyczajna – na nich po 2 plasterki szynki, następnie znowu sałatę, 2 plasterki sera i ponownie sałatę, aż zrobi się dość gruba warstwa dodatków.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przygotowanego ogórka umyć i osuszyć. Przekroić go wzdłuż na 7 części. Z 2 z nich wykonać głowy żółwi, pozostałe przekroić na pół, będą stanowiły łapki.

    Głowę wsunąć między plasterki szynki tak, żeby wystawała na zewnątrz. Podobnie postąpić z łapami, układając je tak, by wystawały z każdej strony. Z odrobiny majonezu wykonać oczka na główce żółwia. Ozdobić je kawałkiem oliwki.

    Przygotowane żółwie z bułek ułożyć na talerzu, który wcześniej można ozdobić kiełkami pszenicy albo rzeżuchy. Z pomidorków koktajlowych, rzodkiewek i grzybków wyciąć niewielkie kwiatki i dodać je na talerz. W takim otoczeniu żółw będzie wyglądał jeszcze ciekawiej i zdrowiej.

Popularne tagi
  • szalone skakanie
  • latawiec
  • owsianka
  • krawiectwo
  • szantaż
  • fartuszek
  • ser topiony
  • menu
  • opowiadanie
  • roślinność
  • mąka pszenna
  • goście
  • fartuch naukowca
  • tost
  • rodzina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising