Jak zrobić dobre mleko truskawkowe?

Jak zrobić dobre mleko truskawkowe?
Dzieci powinny pić dużo mleka. Dzięki temu zdrowo rosną, mają mocne kości i zęby oraz odpowiednią dawkę witaminy D, która wspomaga ten proces. Jednak samo mleko może nie budzić sympatii maluchów. Żeby mieć pewność, że dziecko wypije całą szklankę i będzie prosić o więcej, najlepiej przygotować mleko smakowe.
- Niezbędne składniki  - Wykonanie domowego mleka truskawkowego jest bardzo proste, zwłaszcza jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki, czyli: 
 * 200 g truskawek,
 * 500 ml mleka,
 * 1 łyżkę brązowego cukru.
 Najlepiej skorzystać z truskawek świeżych, ale jeżeli sezon nie sprzyja, wtedy nadadzą się również mrożone.
- Krok pierwszy  - Truskawki świeże dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Jeżeli korzysta się z mrożonych truskawek, trzeba je najpierw dokładnie rozmrozić. 
- Krok drugi  - Do truskawek dodać cukier. Lepiej używać brązowego, który jest zdrowszy, niż białego. Zmiksować oba składniki, tworząc truskawkową papkę. 
- Krok trzeci  - Miksując masę, stopniowo dodawać mleko – może być lekko schłodzone, chociaż do podawania dzieciom lepiej nadaje się mleko w temperaturze pokojowej. Mieszać cały czas, aż składniki zaczną mieć jednolitą, różową konsystencję.Gotowe mleko przelać do szklanki i ozdobić kolorową słomką, która dodatkowo zachęci dziecko do picia. Jeżeli trwa sezon na truskawki, warto podać mleko z pokrojonymi kawałkami truskawek w ramach dodatkowego urozmaicenia. 


















