Jak przygotować mazagran?

Jak przygotować mazagran?
Tajemniczo brzmiący mazagran to nic innego, jak kawowy koktajl o niezwykłym smaku. Podaje się go z kostkami lodu, jednak nie przeszkadza to popijać go zarówno latem, jak i zimą. Kawowy smak oraz rozgrzewający dodatek alkoholu powodują, że jest to jeden z chętniej popijanych napojów europejskich. Jednak zamiast wyjeżdżać do innych krajów w poszukiwaniu mazagranu, wystarczy przygotować go samodzielnie we własnej kuchni.
- Jakie składniki są niezbędne?  - Żeby przyrządzić pyszny napój, potrzebne są odpowiednie składniki, najlepiej dobrej jakości, aby koktajl miał odpowiedni smak. Wśród niezbędnych elementów są: 
 * 3 szklanki wody,
 * 1 szklanka mocnej kawy,
 * 2 kieliszki koniaku,
 * cukier,
 * kostki lodu.
- Krok pierwszy  - Parząc kawę, najlepiej parzyć świeżo zmieloną lub kupną mieloną, zamiast rozpuszczalnej. Kawa parzona jest znacznie mocniejsza i będzie miała lepszy smak. Trzeba jednak używać jej bez fusów, dlatego warto przygotować ją w ekspresie lub przecedzić po zaparzeniu. 
- Krok drugi  - Zaparzoną kawę ostudzić. Wodę przegotować i również ostudzić do całkowitego wychłodzenia. Następnie przelać oba płyny do dzbanka. 
- Krok trzeci  - Do wody z kawą wlać koniak, wrzucić cukier i mieszać długą łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. - Szklanki napełnić kostkami lodu i zalać przygotowanym koktajlem. Można ozdobić brzegi naczyń plasterkiem cytryny albo limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. 


















