Advertising
Zakumaj.pl

Herbata i kawa (75)

  • Jak przyrządzić dobre cappuccino?

    Nawet jeśli jest się wielbicielem kawy, od czasu do czasu przydaje się odmiana. Odmiana, równie pyszna jak ulubiony napój, a do tego z pianką, która sprawia, że cały napój jest podwójnie atrakcyjny. Mowa oczywiście o cappuccino, które jest bardo dobrym pomysłem na lekki, smaczny deser. Czytaj więcej »

    dareczek

  • Czym jest bawarka i jak ją przyrządzić?

    Z pewnością nie raz słyszałaś słowo „bawarka” w kawiarni, w restauracji, nawet w telewizji i zastanawiałaś się, co to takiego. Jeżeli wcześniej nie odkryłaś, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą, z chęcią podpowiemy. Bawarka to herbata niezwykle popularna w Wielkiej Brytanii. W związku z tym jej nazwa wydaje się niezrozumiała, jednak skąd do Wielkiej Brytanii trafił taki sposób picia herbaty – nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że warto jej spróbować. Czytaj więcej »

    adrianx

  • Zasady używania szablonów do kawy

    Kawa z obrazkiem na wierzchu jest przyjemnością dla oka. Od razu milej się ją pije i chętniej zamawia dokładkę. Nie wszystkie kawiarnie decydują się na takie rozwiązania, chociaż obrazki na kawie są coraz popularniejsze. Powstają dzięki użyciu odpowiednich szablonów, które są możliwe do zakupienia tylko w niektórych sklepach, jednak samo wykonanie obrazka na powierzchni kawowej pianki nie jest trudne. Po przeczytaniu artykułu sama się o tym przekonasz. Czytaj więcej »

    hyzuu

  • Grzaniec z rooibosem – jak go przyrządzić?

    Grzaniec to najchętniej pijany napój w czasie chłodnych miesięcy. Nic w tym dziwnego, skoro rozgrzewa, przynosi przyjemność i pięknie pachnie. Jednak na grzaniec nie ma jednego sposobu, może być przyrządzany w różnych wersjach, w tym z popularną herbatą rooibos. Jest to rarytas przede wszystkim dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez czerwonej herbaty. Czytaj więcej »

    klawy

  • Prosty sposób na sos karmelowy

    Słodki, lepki sos karmelowy to jeden z dodatków do deserów, którym nie można się oprzeć. Niezależnie od tego, do czego jest dodany, zawsze go mało. Czy jako polewa do lodów, czy jako element ciasta, zawsze jest tak samo dobrym dodatkiem, dlatego słoiczek albo butelkę z sosem karmelowym warto mieć pod ręką. Dość łatwo można przygotować go samodzielnie. Oto kilka przydatnych wskazówek. Czytaj więcej »

    gibonek

  • Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?

    Bez mrożonej kawy trudno wyobrazić sobie ciepłe dni. Idealne ochłodzenie oraz rozbudzenie, jak również deser do powolnego popijania – dobrze jest od czasu do czasu przygotować sobie taki smakołyk, ciesząc się jego smakiem. Jeśli urozmaici się kawę dodatkami, będzie nie tylko lepsza, ale zacznie przypominać napoje podawane w kawiarniach. Czytaj więcej »

    mwieteska

  • Prosty sposób na przyrządzenie caffè mocha

    Kawa mocha jest kawą, którą można popijać z prawdziwą przyjemnością, niczym najlepszy deser. Jej konstrukcja opiera się na gorącym mleku albo gorącej czekoladzie. Wbrew pozorom nie jest do wykonania tak trudna, że można ją dostać tylko w kawiarni. Korzystając z naszego sprawdzonego przepisu, będziesz mogła raczyć się kawą w domu, kiedy tylko zapragniesz. Czytaj więcej »

    pacholczak

  • Jak przyrządzić oryginalne dyniowe latte?

    Latte to jedna z chętniej wybieranych kaw. Jest podawana w kawiarniach, ale można zrobić ją także w domu. Co więcej, można nadać jej ciekawy smak, pasujący do jesiennego klimatu. Dyniowe latte z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom nie tylko dyni, lecz i kawy. Spróbuj i pokochaj ten smak. Czytaj więcej »

    ziggy

  • Jak dobrze przechowywać herbatę rooibos?

    Herbata rooibos jest obecnie tak samo znana i doceniana, jak herbata zielona. Jej wpływ na zdrowie jest wielki i należy to doceniać, zwłaszcza że nie tylko zabija wolne rodniki i poprawia działanie układu pokarmowego, lecz dodatkowo wpływa na poprawę wagi. Jednak żeby herbata zachowała swoje właściwości oraz smak, trzeba ją odpowiednio przechowywać. Wiesz, jak to robić? Czytaj więcej »

    febraa

  • Łatwy sposób na oryginalne pokrojenie cytryny

    Zwykła cytryna może stać się ciekawą ozdobą deserów, brzegów szklanek lub tac z posiłkami serwowanymi gościom. Trzeba jedynie przyciąć ją w odpowiedni sposób. Jaki? Podpowiadamy w poniższym artykule. Dzięki kilku prostym sztuczkom oraz użyciu noża możesz zachwycić wszystkich sposobem podania cytryny. Czytaj więcej »

    werealia

  • Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?

    Sama woda to nie zawsze to, na co ma się ochotę. Gdy nadchodzą upały i wzrasta ilość spożywanego napoju, warto mieć w lodówce coś jeszcze. Tym „czymś” może być mrożona herbata z dodatkiem bazylii. Wydaje się, że to dziwne połączenie, lecz nic bardziej mylnego. Jest smaczne, orzeźwiające, a dzięki bazylii ma niezwykły ziołowy smak, który odświeża całe ciało. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, spróbuj. Czytaj więcej »

    bobosior

  • Jak przyrządzić smaczną herbatę rabarbarową?

    Nie ma nic przyjemniejszego, niż zimna herbata w upalny dzień. Orzeźwiająca, przyjemna, urozmaicająca popołudnie oraz rabarbarowa. Smak ten należy do rzadkości ze względu na krótki sezon na rabarbar, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać. Poza ciastami, które są głównym deserem z rabarbaru, warto przygotować pyszną herbatę. Nie wiesz jak? Z chęcią podpowiemy. Czytaj więcej »

    bunkier

Advertising
Advertising
Popularne tagi
  • napój pobudzający
  • kawa mokka
  • herbata z kardamonem
  • trawienie
  • przyprawa do dyni
  • liściasta herbata
  • kawa z lodem
  • mikroelementy
  • indian chai
  • herbata czarna
  • drożdże
  • zasady parzenia yerba mate
  • zasady przechowywania herbaty rooibos
  • słoik
  • napoje bezalkoholowe
  • chleb razowy
  • zawał serca
  • herbata malinowa
  • ciastko
  • śmietanka do mleka
  • posiłek
  • mazagran
  • słodkie mleko
  • dzika róża
  • przepis na indian chai