Jak przygotować nadzienie do pączków na tłusty czwartek?

Jak przygotować nadzienie do pączków na tłusty czwartek?
Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy się z pączkami. Można je oczywiście kupić, ale najsmaczniejsze są te samodzielnie przygotowane w domu. Tradycyjnie nadziewa się pączki dżemem lub konfiturą (chętnie używamy do tego celu konfitury z róży). Nie są to jednak jedyne możliwości. Pączki można nadziewać różnie. Otrzymujemy wtedy wypieki o oryginalnym smaku, niekoniecznie słodkim (są nawet pączki nadziewane… pieczarkami). Przykładowe propozycje prezentujemy w tym artykule.
Bardzo łatwo można przygotować pączki z dżemem – po usmażeniu należy je napełnić za pomocą szprycy.
- Pączki z budyniem  - Składniki: 
 * opakowanie budyniu o smaku waniliowym;
 * pół litra mleka;
 * cztery łyżki konfitury z wiśni;
 * dwie łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
 Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie starannie mieszamy budyń z konfiturą i dodajemy skórkę pomarańczową.
- Pączki z twarogiem  - Składniki: 
 * kostka twarogu;
 * dwa żółtka;
 * dwie łyżki cukru trzcinowego.
 Twaróg mieszamy dokładnie z żółtkami oraz cukrem, tak by powstała gładka masa.
- Pączki z czekoladą  - Składniki: 
 * tabliczka gorzkiej czekolady;
 * garść rodzynek;
 * dwie – trzy suszone figi.
 Rodzynki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Figi drobno siekamy. Schłodzoną w lodówce tabliczkę czekolady ścieramy na tarce. Wyrabiamy masę z czekolady i owoców, a następnie nadziewamy nią pączki. W czasie smażenia czekolada rozpuści się, tworząc gładkie nadzienie.

















