Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pisanki z tęczowych galaretek?

Opiekun artykułu: magaju
Jak przygotować pisanki z tęczowych galaretek?

Jak przygotować pisanki z tęczowych galaretek?

Kolory na świątecznym stole wspaniale podkreślają, że święta wielkanocne mają w sobie radość odrodzenia. Kolorowe dekoracje, pisanki, ozdoby na oknie, wszystko to pięknie komponuje się z wiosennym nastrojem. Żeby podkreślić go jeszcze bardziej, a jednocześnie zainteresować dzieci jedzeniem, warto zrobić fantazyjne tęczowe galaretki, oczywiście w kształcie jajka.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie tęczowych jajeczek wymaga przygotowania odpowiednich składników, czyli:
    * 8 jaj,
    * czerwona galaretka,
    * żółta galaretka,
    * pomarańczowa galaretka,
    * zielona galaretka,
    * niebieska galaretka,
    * fioletowa galaretka.
    Przyda się również:
    * strzykawka,
    * łyżka,
    * miseczki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Umyć dokładnie jajka albo sparzyć gorącą wodą, żeby oczyścić je z ewentualnych bakterii. W górnej, bardziej spiczastej części jajka zrobić dziurkę. Powiększyć ją trzonkiem noża. Przy pomocy wykałaczki przebić żółtko, zamieszać zawartość jajek, po czym pozbyć się jej do miseczki. Po oczyszczeniu od środka wszystkich jaj, umyć je od środka i osuszyć.

    Gdy będą suche, postawić każde na podstawce do jajek na miękko, aby podczas uzupełniania nie poruszały się na boki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować sześć miseczek, żeby swobodnie przygotowywać galaretki. Każdą z galaretek wykonywać w odstępie 15 minut, rozpuszczając proszek w 1/2 ilości wody podanej na opakowaniu. Po rozmieszaniu wkładać miseczkę do większej miski lub do zlewu z chłodną wodą, a gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć wlewać galaretkę do wydmuszki. Wystarczy 1,5 łyżki, aplikowane albo łyżką, albo strzykawką.Gdy pierwsza galaretka znajdzie się w skorupce, włożyć jajka na 15 minut do lodówki. Wyjąć po tym czasie i dodać kolejny kolor. Postępować tak aż do wykorzystania wszystkich galaretek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wlaniu ostatniej galaretki włożyć wszystkie jajka do lodówki na 1 – 2 godziny. Powinny bardzo dobrze stężeć. Gdy wyznaczony czas minie wyjąć z chłodnej temperatury i zacząć obierać je ze skorupki, uzyskując ładne, tęczowe jajka, którym nie oprze się żadne dziecko.

Popularne tagi
  • składniki na racuchy
  • lakier do paznokci
  • brązowe jajka
  • zwierzątka
  • dodatki do pizzy
  • święta
  • styropianowe jajko
  • pisanka z życzeniami
  • smaczny chrust
  • świecznik ze skorupki
  • pascha z bakaliami
  • jajka czekoladowe
  • serwetka wielkanocna
  • papryka zielona
  • pomysły na ozdabianie jaj
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising