Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować syrop kukurydziany?

Opiekun artykułu: wirtualny
Jak przygotować syrop kukurydziany?

Jak przygotować syrop kukurydziany?

Syrop kukurydziany to bardzo przydatny element w każdej kuchni. Może być dodatkiem do potraw albo ich integralną częścią. Ze względu na to, że w sklepach jest drogi lub posiada domieszki konserwantów bądź niepożądanych elementów, lepiej zrobić go samodzielnie. Nie jest to bardzo skomplikowany proces. Wystarczą odpowiednie produkty i dobry przepis. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania syropu kukurydzianego potrzebne są odpowiednie składniki. Pośród nich powinny znaleźć się:
    * 4 kolby kukurydzy,
    * 1 laska wanilii,
    * 2 łyżeczki soli,
    * 5 i 1/4 szklanki wody,
    * 90 dag cukru.
    Przydadzą się również buteleczki na syrop, najlepiej z zakrętkami, przez które będzie można łatwo dawkować produkt do każdej potrawy.

  • Krok pierwszy

    Kolby kukurydzy umyć pod zimną wodą, osuszyć. Następnie podzielić na plasterki. Nie jest to łatwym zadaniem, ponieważ surowa kukurydza jest twarda. Przyda się do tego procesu twardy, ostry nóż. Plasterki powinny mieć szerokość maksymalnie 1,5 centymetra.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Plasterki kukurydzy ułożyć w garnku średniej wielkości i zalać je wodą. Tak przygotowany garnek postawić na gazie i podgrzewać na dość dużym ogniu aż do wrzenia. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszyć płomień pod garnkiem do średniego i gotować przez 30 minut, do momentu odparowania połowy płynu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przy pomocy cedzaka wyłowić z garnka kukurydzę. Nie będzie ona potrzebna, więc można ją wyrzucić albo zjeść. Do pozostałego w garnku wywaru wsypać cukier oraz sól. Zamieszać. Laskę wanilii pozbawić znajdujących się w niej ziarenek, po czym dodać je i samą laskę do kukurydzianego wywaru.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zmniejszyć ogień pod garnkiem i nadal gotować, aż syrop stanie się na tyle gęsty, że zacznie przyklejać się do ścianek garnka. Może to potrwać od 30 do 60 minut. Gdy syrop będzie gęsty, zdjąć garnek z ognia i ostudzić. Po osiągnięciu przez niego temperatury pokojowej można przelać syrop do wygodnego opakowania i przechowywać w lodówce. Przed użyciem dodać odrobinę wody oraz delikatnie podgrzać w mikrofalówce.

Popularne tagi
  • drinki
  • syrop kukurydziany
  • przepis
  • woda niegazowana
  • pomarańcza
  • przygotowanie syropu z melisy
  • nerki
  • przepis na syrop miętowy
  • limonka
  • pot
  • cukier
  • kulinaria
  • właściwości melisy
  • syrop z melisy
  • napój miętowo-miodowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising