Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszny i orzeźwiający napój pomarańczowy?

Opiekun artykułu: ewajan
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Jak zrobić pyszny i orzeźwiający napój pomarańczowy?

Jak zrobić pyszny i orzeźwiający napój pomarańczowy?

Masz ochotę na napój pomarańczowy, lecz znudziły ci się już sklepowe wersje, pełne niezdrowych, sztucznych substancji? Zrób sobie swój ulubiony napój sam! Będziesz miał pewność, iż powstał on z prawdziwych, soczystych pomarańczy, a nie z ich chemicznych odpowiedników. Taki napój możesz zrobić zarówno w wersji niegazowanej, jak i gazowanej, w zależności od tego, jak lubisz. Skorzystaj z tego przepisu już dziś, a zafundujesz sobie miłą niespodziankę w postaci niepowtarzalnego smaku, jakiego nie znajdziesz w sklepie. Od razu warto uprzedzić, iż przepis jest naprawdę prosty, więc nie tylko nie potrzebujesz drogiego sprzętu ani składników, ale także zbędne ci będą nadzwyczajne umiejętności. Wystarczy odrobina chęci do działania i czasu. Gotowy? Zaczynamy!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 litry wody

4 duże, dojrzałe pomarańcze

3 łyżeczki kwasku cytrynowego

40 dag cukru

słoik

butelki do przechowywania napoju

4 litry wody 4 duże, dojrzałe pomarańcze 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 40 dag cukru słoik butelki do przechowywania napoju
Wskazówki:

Podczas obierania skórki pomarańczy zadbaj o to, by do twojego napoju trafiło jak najmniej jej białej części. Jest ona bardzo gorzka i może zepsuć smak napoju. Idealnie będzie, jeśli obierzesz skórkę oraz pomarańczę w taki sposób, aby pozbyć się całości białej części. To nieco pracochłonne, lecz naprawdę warto. Dzięki temu napój będzie słodszy i pozbawiony cierpkiego posmaku.

  • Obierz pomarańcze

    Obierz pomarańcze

    Do tego przepisu najlepsze będą dojrzałe, mocno soczyste pomarańcze. Wybierz jak największe, w końcu dodatkowy smak zawsze się przyda. Z pomarańczy obierz skórkę. Nie wyrzucaj jej jednak do kosza, gdyż jeszcze się przyda. Pomarańcze pokrój na kawałki, aby sok mógł łatwiej wydostać się z cząstek i stać się napojem. Tutaj mały trick. Nie krój jej na desce, gdyż wiele soku zostanie właśnie na niej. Wkrawaj bezpośrednio do słoika, aby cały kapiący sok nie poszedł na marne. Oczyszczoną skórkę pokrój na drobne kawałeczki.

  • Robimy esencję

    Zapewne w wielu przepisach widziałeś informacje, że pomarańczę należy wycisnąć, a resztki wyrzucić do kosza, prawda? Owszem, czasem ma to sens, ale nie tym razem, gdyż zmarnowalibyśmy zbyt wiele smaku. Pokrojoną pomarańczę wrzuć do dużego słoika, dodaj kwasek cytrynowy oraz kawałeczki skórki, a następnie zalej wszystko wodą. Teraz będzie potrzebna odrobina cierpliwości. No dobrze, nie odrobina, a cała masa cierpliwości, gdyż najlepiej będzie poczekać na sok około dwóch lub nawet trzech dni. Zakręć szczelnie słoik i wstaw go do lodówki.

  • Ostatnie wykończenia

    Ostatnie wykończenia

    Po trzech dniach cały sok z pomarańczy z pewnością został już wydobyty, więc pora sprawić, by było go nieco więcej. Przelej zawartość słoika do garnka i wstaw go na ogień. Dodaj około 3
    – 4 litrów wody oraz cukier i doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj wszystko energicznie ze sobą. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie zmiksuj blenderem i przelej przez sitko do butelek. Gotowe!

Popularne tagi
  • sok z granatu
  • toksyny
  • przetwory
  • truskawki
  • syrop owocowy
  • domowy syrop z melisy
  • napoje orzeźwiające
  • syrop kukurydziany
  • kulinaria
  • zioło
  • miód
  • syrop z bzu
  • dodatki do deserów
  • dodatek do potraw
  • napój miętowo-miodowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising