Zakumaj.pl

Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?

Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?

Smaczny hummus – potrawa rodem z Libanu – z dodatkiem czosnku to dobry pomysł na świąteczną przystawkę. Można jadać go z dodatkami, z kawałkami pieczywa albo sam, jako aromatyczną pastę. Niezależnie od sposobu ostatecznego spożycia, hummus będzie na stole czymś wyjątkowym, czego każdy biesiadnik z ciekawością spróbuje. Chcesz przygotować przystawkę, ale nie wiesz jak? Skorzystaj z podanego poniżej przepisu.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Wykonanie hummusu wymaga dobrej jakości składników, które zapewnią potrawie doskonały smak. Są to:
    * 1 puszka ciecierzycy,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 5 łyżek soku z cytryny,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 3 łyżki pasty sezamowej,
    * 1 łyżeczka soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy. Jednak nie wylewać jej w całości, lecz odlać 1/4 szklanki, ponieważ przyda się później. Przesypać warzywo do blendera.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do ciecierzycy wlać sok z cytryny, dodać pastę sezamową oraz obrany z łupinek czosnek. Można dodać go więcej, 3 – 4 ząbki, jeśli lubi się ostrzejszy smak oraz zapach. Doprawić solą oraz oliwą, po czym dokładnie zmiksować całość na gładką pastę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dolać do pasty zalewę z ciecierzycy. Miksować wszystko przez 4 – 5 minut, żeby pasta była intensywnie gładka. Po wymieszaniu przełożyć do miseczki.Hummus wspaniale smakuje ze zwykłym pieczywem, z chlebem pita oraz z marchewką. Smacznego!