Zakumaj.pl

Jak dobrze ukisić buraki?

Wymagany czas: 30 min.
Jak dobrze ukisić buraki?

Teraz, gdy nadszedł czas przygotowywania przetworów na zimę, dobrze jest rozważyć wykonanie na zapas kiszonych buraków. Przydadzą się one do wykonania barszczu nie tylko na Wigilię – jeżeli jada się tę zupę w czasie świąt – lecz na co dzień, gdy zechce się zjeść zdrowy barszczyk. Kiszenie buraków nie jest nadmiernie trudne, a uzyskuje się efekt lepszy niż w przypadku kupnych produktów.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznych kiszonych buraków jest możliwe, jeśli przygotuje się wcześniej odpowiednie składniki, czyli:

    * buraki,

    * woda przegotowana,

    * kawałek chleba żytniego.

    Przydadzą się również:

    * gaza,

    * słoiki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie buraki dokładnie umyć – skórka buraków bywa mocno zabrudzona i podczas obierania można pobrudzić się podwójnie. Następnie obrać ze skórki i pokroić na plasterki o mniej więcej równej grubości. Powinny być bardzo cienkie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Słoiki dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Uzupełnić wszystkie kawałkami buraków, aż po sam szczyt słoika. W zależności od tego, ile buraków się zakupi i pokroi, będzie można otrzymać mniej albo więcej ukiszonych warzyw. Do każdego słoika dodać kawałeczek żytniego chleba – można jedną kromkę pieczywa pokroić na kawałki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki przykryć gazą. Odstawić w ciepłe miejsce, aby niezbędne do ukiszenia procesy zachodziły zgodnie z planem. Po tygodniu buraki kiszone nadają się do spożywania, jednak dłuższe kiszenie nie stoi na przeszkodzie i nie zabije ich smaku, wręcz przeciwnie.Warto również pamiętać, że do kiszenia nadają się czerwone, słodkie buraki. Buraki ćwikłowe nie pozwolą osiągnąć takiego efektu. Kiszone buraki świetnie sprawdzają się zarówno jako główny element barszczu czerwonego, jak i buraczanych surówek, bardzo korzystnych dla zdrowia.