Advertising
Zakumaj.pl

Wielkanoc (39)

  • Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?

    Smaczny hummus – potrawa rodem z Libanu – z dodatkiem czosnku to dobry pomysł na świąteczną przystawkę. Można jadać go z dodatkami, z kawałkami pieczywa albo sam, jako aromatyczną pastę. Niezależnie od sposobu ostatecznego spożycia, hummus będzie na stole czymś wyjątkowym, czego każdy biesiadnik z ciekawością spróbuje. Chcesz przygotować przystawkę, ale nie wiesz jak? Skorzystaj z podanego poniżej przepisu. Czytaj więcej »

    bankier

  • Jak upiec bułeczki w kształcie kurczaczków?

    W czasie świąt jada się zazwyczaj mniej chleba, ponieważ inne potrawy wyglądają bardziej interesująco. Aby goście nie mieli na talerzu tylko jajek oraz wędliny, warto sprawić, by pieczywo było zachęcające. Stanie się takie, jeżeli nada się mu kształt kurczaczka. Bułeczki przypominające małe zwierzątka będą prezentowały się dobrze zarówno w koszyczku ze święconką, jak i na stole. Czytaj więcej »

    michaell

  • Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?

    Jajecznica to jedno z najlepszych dań śniadaniowych. Jest chętnie jadane, zwłaszcza z różnymi dodatkami. Typowa jajecznica to jajka rozbite na patelni, ścięte w dowolny sposób i podane na talerzu. Jednak z powodzeniem można podać danie w sposób oryginalny, mianowicie w skorupce od jajka. Ciekawie i nadal smacznie. Czytaj więcej »

    aqatua

  • Ciasteczka wielkanocne – idealne na deser

    Poza babką i mazurkami, które są podstawą deserów wielkanocnych, warto mieć pod ręką coś drobnego do przekąszenia. Kruche ciasteczka stanowią doskonałą przekąskę do kawy, popijanej po wielkanocnym obiedzie. Smaczne, kolorowe, znajdą uznanie zarówno u dzieci, jaki u lubiących słodkości dorosłych. Czytaj więcej »

    piotrcy

  • Jak wykonać warkocz wielkanocny?

    Na świątecznym stole poza babką wielkanocną warto znaleźć miejsce również dla wielkanocnego warkocza. Zgrabne ciasto o delikatnym wnętrzu zasmakuje każdemu. Warkocz z puszystym wnętrzem będzie smakować doskonale na śniadanie oraz na podwieczorek. Jeszcze nigdy go nie piekłaś? Spróbuj. Czytaj więcej »

    niezbedny

  • Jak zrobić smaczny dip do wielkanocnych potraw?

    Do dań serwowanych na świątecznym stole przyda się odpowiedni dodatek. Nie każdy lubi ostry chrzan lub musztardę, dlatego dla wielbicieli innych smaków warto przygotować coś odmiennego. Lekki dip z pewnością znajdzie uznanie, zwłaszcza że nadaje się do jajek oraz do wędlin. Spróbuj! Czytaj więcej »

    konik

  • Jak przygotować doskonałą paschę serową?

    Pascha nie jest nazwą obcą, jednak pascha serowa, typowa dla kuchni rosyjskiej, nie jest najpopularniejszym daniem wielkanocnym w Polsce. Jednak jeśli szuka się miłego dla podniebienia urozmaicenia, dobrze jest sięgnąć po przepis właśnie na paschę z sera. Jest lekka, smaczna i idealnie komponuje się z wielkanocnym śniadaniem. W poniższym artykule prezentujemy nie tylko łatwy, ale przede wszystkim sprawdzony przepis. Czytaj więcej »

    tasak

  • Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?

    Podstawowym deserem wielkanocnym jest babka. Można przygotować ją na kilka różnych sposobów. Bardzo smaczna jest tzw. babka marmurkowa. Łączy w sobie smak wanilii oraz kakao, dzięki czemu znajduje wielu wielbicieli. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przysmak. Czytaj więcej »

    kulturabedzin

  • Jak upiec smaczne ciasteczka wielkanocne?

    Babki i mazurki to wspaniałe desery, jednak szykując się do świąt wielkanocnych, nie można zapomnieć o przygotowaniu ciasteczek. Małe przekąski, które z przyjemnością chrupie się, popijając herbatę lub kawę, idealnie urozmaicą wielkanocny stół. Szykując je, warto nadać im kształt związany z wiosną albo obchodzonymi świętami. Ciasteczka króliczki, kurczaczki i jajka są mile widziane. Czytaj więcej »

    abracadabra

  • Jak upiec mazurek orzechowy w kształcie kwiatu?

    Orzechy i bakalie nie powinny kojarzyć się jedynie ze świętami Bożego Narodzenia. Są równie istotne przy tworzeniu deserów wielkanocnych, w tym mazurków ze słodką masą oraz dodatkami. Mazurek orzechowy jest jednym ze smaczniejszych przysmaków, które można postawić na świątecznym stole. Jeśli jeszcze ciasto ma formę wiosennego kwiatu, wówczas prezentuje się zachwycająco. Czytaj więcej »

    mozdziesz

  • Pyszna babka piaskowa na Wielkanoc – jak ją przygotować?

    Babka piaskowa kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, jednak równie dobrze sprawdza się podczas innych okazji. Jednak ze względu na nadchodzące święta warto poznać przepis, który można wykorzystać w czasie przygotowań do nich. Dzięki niemu można uzyskać szybką i niezwykle smaczną babkę. Spróbuj! Czytaj więcej »

    magaju

  • Pyszna babka serowo-pomarańczowa – jak ją zrobić?

    Lekkie, słodkie ciasto, które nadaje się zarówno na deser, jak i na śniadanie, to przysmak, który warto mieć w kuchni. Urozmaici dzień i będzie dobrym poczęstunkiem dla każdego. Dodatkowo, egzotyczny zapach spowoduje, że z chęcią będzie się sięgało po kolejne porcje. Zapraszamy do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej »

    devil

Advertising
Advertising
Popularne tagi
  • rozmaryn
  • kokos
  • cytryna
  • forma do ciasta
  • składniki na ciasto drożdżowe
  • faszerowane jajka
  • jajka z niebieskim serem
  • bazylia
  • sok cytrynowy
  • jajka
  • babka
  • ubijanie piany
  • zaczyn
  • dip
  • jajko faszerowane kurczakiem
  • tradycja wielkanocna
  • przepis na babkę jabłkowo-cynamonową
  • jajka z pieczarkami
  • podwieczorek
  • kapusta
  • sernik z kokosem
  • mazurek orzechowy
  • mikser
  • posypka
  • laska wanilii