Zakumaj.pl

Jak przyrządzić syrop z fiołków?

Jak przyrządzić syrop z fiołków?

Syrop fiołkowi brzmi bardzo tajemniczo, niczym produkt, którego nie da się jadać, a jedynie używać do ozdoby. Nic bardziej mylnego. Można go wykorzystać do ozdabiania deserów, lecz nie tylko. Doskonale nadaje się jako środek leczniczy na różne dolegliwości, dlatego warto mieć w domu przynajmniej jedną buteleczkę z leczniczym specyfikiem.

  • Zalety syropu z fiołków

    Zalety syropu z fiołków

    Fiołkowy syrop ma zachwycającą, fioletową barwę, dzięki której może być piękną ozdobą na półce. Jednak nie powinien służyć do dekoracji pomieszczenia, a przynajmniej nie tylko. Wspaniale nadaje się do urozmaicania smaku deserów, zwłaszcza lodów, choć doda ciekawego posmaku także ciastu. Można go pijać z wodą oraz z szampanem albo stosować jako produkt leczniczy. Syrop z fiołków pozwala na poradzenie sobie z problemami żółciowymi, działa napotnie oraz moczopędnie, co przydaje się przy licznych schorzeniach oraz pomaga wykrztusić wydzielinę w czasie przeziębienia dróg oddechowych. Ze względu na wykonanie z naturalnych składników jest bezpieczny dla wszystkich, nawet dla osób bardzo wrażliwych.

  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przyrządzenie syropu z fiołków nie jest bardzo trudne, jednak konieczne jest posiadanie kilku odpowiednich składników, w tym:
    * 100 g fiołków,
    * 500 ml wody,
    * 0,5 kg cukru,
    * 1/2 cytryny.
    Fiołki powinny być zebrane w miejscu, w którym nie grozi im mocne zanieczyszczenie, w przeciwnym razie syrop nie będzie skuteczny, a może nawet okazać się szkodliwy.

  • Wykonanie syropu

    Wykonanie syropu

    Kwiaty można delikatnie przepłukać pod zimną wodą, trzymając je na sitku. Po oczyszczeniu przełożyć je do garnka. Wodę zagotować, a następnie zalać kwiaty wrzątkiem, tak aby wszystkie znalazły się pod płynem. Przykryć garnek pokrywką, po czym pozostawić do zaparzenia się oraz wystudzenia.Garnek przełożyć na piec i włączyć pod nim średni ogień. Zacząć gotować i jednocześnie wsypać do mikstury cukier. Zamieszać. W czasie gotowania cukier powinien dokładnie się rozpuścić. Kiedy do tego dojdzie, należy przecedzić syrop, odlewając wodę w kolorze turkusu do osobnego garnka albo miski.Z cytryny wycisnąć sok i dodać do powoli do specyfiku, który zmieni kolor na fioletowy, niczym fiołek, a następnie przelać gotowy specyfik do butelki albo kilku małych butelek. Gotowy syrop może być stosowany wedle uznania, do deserów, do leczenia albo profilaktycznie jako dodatek do gorącej herbaty.