Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować syrop z czarnego bzu na przeziębienie?

Opiekun artykułu: tytus
Jak przygotować syrop z czarnego bzu na przeziębienie?

Jak przygotować syrop z czarnego bzu na przeziębienie?

Czarny bez bywa czasami ignorowany lub zapomniany, jednak warto o nim pamiętać i wykorzystać, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Szczególnie dobrze sprawdza się w czasie zwalczania przeziębień, zwłaszcza połączonych z kaszlem, jak również jako dodatek do herbaty. Jego słodki smak sprawia, że po dodaniu go do herbaty uzyskuje się smaczny deser. Zamiast kupować, warto zrobić go samodzielnie. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie smacznego i zdrowego syropu z czarnego bzu wymaga kilku składników, których dostarcza sama natura lub sklepy zielarskie. Do wykonania specyfiku niezbędne jest:
    * 500 g owoców czarnego bzu,
    * 400 g cukru brązowego,
    * 1,5 szklanki wody,
    * 1 łyżka soku z cytryny.
    Poza produktami spożywczymi warto przygotować również słoiki albo butelki. Jeżeli przeleje się gotowy syrop do ozdobnych butelek, wówczas można rozdawać je rodzinie albo przyjaciołom w ramach prezentu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Owoce bzu należy zebrać na przełomie lipca lub sierpnia albo na początku sierpnia. Umyć je, oderwać od gałązek i dokładnie osuszyć, np. na papierowym ręczniku. Następnie przesypać je do wysokiego garnka, zalać wodą, po czym zagotować całość, od czasu do czasu mieszając. Gotowanie zakończyć w momencie, w którym wszystkie owoce są już popękane i zaczynają puszczać sok.

  • Drugi krok

    Popękane owoce powinny wystygnąć, a gdy nie będą już gorące, można przejść do kolejnego etapu, jakim jest odcedzenie przygotowanego wywaru. Można wykonać to przez sitko lub przez jałową gazę. Najlepiej przecedzić całość do drugiego garnka, ponieważ uzyskany sok trzeba będzie jeszcze raz zagotować.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do soku dodać cukier oraz sok z cytryny, zamieszać, po czym ponownie postawić całość na piecu i gotować. Doprowadzić do zagotowania, zamieszać i gotować jeszcze przez 5 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Nie będzie miała tak lekkiej konsystencji jak sok, lecz nie będzie również tak gęsta, jak dżem. W momencie uzyskania właściwego wyglądu syropu można zdjąć garnek z pieca i rozpocząć przelewanie specyfiku do przygotowanych wcześniej naczyń.

  • Właściwości czarnego bzu

    Właściwości czarnego bzu

    Syrop z czarnego bzu jest polecany w czasie przeziębienia, a nawet poważniejszych zachorowań. Dzieje się tak dlatego, że czarny bez posiada liczne wspierające zdrowie właściwości. Jest w nim mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność i przyśpiesza regenerację organizmu. Dodatkowo zawiera bardzo dużo przydatnych soli mineralnych. Działa przeciwzapalnie, zabija bakterie, a także ma działanie moczopędne, dzięki czemu wydalane są z organizmu szkodliwe substancje.

Popularne tagi
  • szczepionka przeciw grypie
  • napar z dziewanny
  • usuwanie wody
  • leczenie chrypki
  • gotowanie czarnego bzu
  • wydzielina
  • długi sen
  • wirusy
  • dynia
  • objawy infekcji zatok
  • bezpieczeństwo
  • paciorkowce
  • natura
  • przygotowanie syropu z mniszka
  • ból głowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising