Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić wielkanocną zupę marchewkową?

Opiekun artykułu: dagaa
Jak przyrządzić wielkanocną zupę marchewkową?

Jak przyrządzić wielkanocną zupę marchewkową?

Nie da się ukryć, że małe dzieci nie są od razu wielbicielami żurku i białego barszczu, czyli tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zamiast wmuszać je w dziecko lub denerwować się, że nie je, warto zmodyfikować tradycję i podać najmłodszej latorośli coś wyjątkowego – smaczną zupę marchewkową.

Advertising
Advertising
  • Składniki na zupę

    Składniki na zupę

    Przygotowanie dobrej zupy wymaga świeżych składników, które bez problemu można dostać w każdym sklepie. Wśród nich znajdują się:
    * 3 marchewki,
    * 1/2 pomarańczy,
    * 1/2 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie),
    * 2 łyżeczki białego sera,
    * 2 łyżeczki masła,
    * 1,5 szklanki bulionu drobiowego,
    * cebula dymka,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 kromka chleba tostowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Marchewkę należy umyć i cienko obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki.W garnku przygotować bulion z kurczaka. Wystarczy gotować przez pół godziny 1 – 2 skrzydełka kurczaka, a następnie odlać 1,5 szklanki z przygotowanego wywaru. Marchewkę przełożyć do garnka, zalać odpowiednią ilością bulionu, dodać masło i zamieszać, a następnie postawić garnek na ogniu. Przykryć pokrywką i gotować, aż marchewka zacznie mięknąć.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wywaru dodać imbir i miąższ pomarańczowy, a następnie gotować, aż marchewka całkiem zmięknie. Po tym czasie przelać zawartość do miksera lub robota kuchennego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można doprawić odrobiną cukru, żeby zupa była słodsza, co może bardziej przypaść do gustu dziecku. Całość zmiksować do powstania intensywnie pomarańczowego kremu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zupę przelać na płaski talerz, po czym przejść do wykonania zajączka z chleba tostowego. Kromkę przypiec w tosterze, a następnie przekroić tak, żeby uzyskać trójkątną twarz królika oraz uszka. Twarz położyć na środku talerza, dołożyć uszka, a następnie z kawałków żółtego sera wykonać okrągłe oczka oraz pyszczek. Nosek można zrobić z połówki pomidora koktajlowego, natomiast z dymki można wykonać zajęcze wąsy.

Popularne tagi
  • sok
  • kolka gazowa
  • opowiadanie
  • alergia
  • oryginalne przypinki
  • nauka oszczędzania
  • przyjęcie dla dziecka
  • lekkostrawna kolacja
  • ciekawa potrawa
  • strój
  • przepis na mleko truskawkowe
  • deszcz
  • lista zakupów
  • surowe warzywa
  • gadżet
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising