Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec precle z kminkiem?

Opiekun artykułu: looklike
Jak upiec precle z kminkiem?

Jak upiec precle z kminkiem?

Komu podczas pracy lub w czasie nauki nie marzy się zjedzenie dobrego drugiego śniadania albo podwieczorku? Jest to miłe oderwanie się od codziennych obowiązków, poświęcone przede wszystkim na degustację. Do takich chwile idealnie pasują precle z kminkiem, tworząc zdrowy, pożywny i smaczny posiłek. Nie zawsze są dostępne w sklepach, dlatego dobrze jest znać przepis, który ułatwia ich samodzielne przygotowanie.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Do wykonania precelków z dodatkami potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze. Konieczne jest zadbanie o świeżość drożdży, w przeciwnym razie przekąska może się nie udać. Potrzebne są przede wszystkim:
    * 1 kg mąki,
    * 2 dag drożdży świeżych,
    * 3 żółtka,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 opakowanie kminku,
    * mleko,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać przez sitko prosto na stolnicę. Proces ten pozwala dotlenić mąkę i usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia. Do mąki wbić żółtka, dodać sól, kminek i masło.

    Drożdże rozrobić w 2 łyżkach ciepłego – ale nie gorącego! - mleka. Przelać do mąki, po czym rozpocząć wyrabianie ciasta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie zagniatania można dodać jeszcze odrobinę mleka, żeby ciasto nie było za suche. Powinno mieć gładką, elastyczną konsystencję i nie przyklejać się do rąk. Jeżeli zbyt się klei, należy podsypać je trochę mąką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z gotowego ciasta zacząć formować precelki. Łatwo to zrobić, uzyskując najpierw długi, cienki walec z ciasta i zawijając go w odpowiedni kształt. Przed włożeniem precli do piekarnika można każdy z nich posmarować z wierzchu rozrobionym żółtkiem i dodatkowo posypać kminkiem.Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piec 40 minut. Po upieczeniu nieco wystudzić, a następnie zajadać ze smakiem.

Popularne tagi
  • serek mascarpone
  • mikrofalówka
  • marchewkowy
  • lody
  • mrożone ciasto filo
  • jak przekonać niejadka do jedzenia
  • orzechy
  • buraki
  • pieczeniem
  • przyprawa
  • roladki ze szparagów
  • ziemniaki pieczone
  • ochłodzenie
  • bita śmietana
  • pomarańcza
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising