Jak przygotować guacamole ze szparagami?

Jak przygotować guacamole ze szparagami?
Guacamole to sos z kuchni meksykańskiej, znany jeszcze w czasach azteckich. Może być przygotowany na różne sposoby, z różnych składników. Jest wart wykonania jako dodatek do krakersów, do chrupkich przekąsek oraz kawałków białego chleba. Jednym z ciekawszych połączeń jest dodanie do sosu szparagów. Oto podpowiedź, jak wykonać dodatek do jedzenia o intensywnym smaku oraz barwie.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Do zrobienia smakowitego guacamole ze szparagami potrzebnych będzie kilka podstawowych składników spożywczych, w tym: - * 25 dag szparagów, - * 2 ząbki czosnku, - * 1 awokado, - * 1/4 szklanki kolendry mielonej, - * 1/2 limonki, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Szparagi umyć dokładnie i odciąć twarde końcówki. Przełożyć je do rondla, a następnie zalać wodą – przyprawy nie są konieczne. Postawić naczynie na gazie i gotować, aż całkowicie zmiękną. Gdy do tego dojdzie, ostudzić je. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałeczki. 
- Krok drugi  - Awokado obrać ze skórki. Przekroić na pół i pozbyć się pestki, a następnie pokroić je na niewielkie fragmenty. Przełożyć do miski. Czosnek obrać z łupinki, dodać do awokado, wcześniej przepuszczając przyprawę przez praskę. 
- Krok trzeci  - Wrzucić szparagi do pojemnika blendera, dodać awokado z czosnkiem oraz sok wyciśnięty z limonki i przyprawy. W razie własnego uznania i własnych upodobań smakowych dodać więcej soli albo dołączyć do doprawiania pieprz. - Całość wymieszać blenderem bardzo dokładnie. Gotową masę przełożyć do miski albo miseczek i podawać razem z chipsami, krakersami, słonymi paluszkami lub innymi przysmakami do chrupania albo z pieczenią. 


















