Zakumaj.pl

Jak upiec smaczny piernik świąteczny?

Jak upiec smaczny piernik świąteczny?

Piernik świąteczny to już wielowiekowa tradycja. Dawniej był towarem luksusowym, pieczonym w bogatych domach nie tylko na święta, z czasem rozpowszechnił się również w mniej zamożnych domach, a obecnie może go zrobić każdy, kto ma ochotę. Tradycyjny piernik musi być wyrabiany znacznie wcześniej, żeby stopniowo miękł, jednak nie każdy ma czas i ochotę czekać tak długo. W takiej sytuacji wystarczy skorzystać z przepisu na piernik, dobry do jedzenia niemal od razu.

  • Potrzebne składniki na piernik

    Potrzebne składniki na piernik

    Aby piernik wyszedł zgodny z oczekiwaniami, niezbędne jest przygotowanie całego zestawu składników, w tym:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 szklanka miodu,
    * 1 szklanka śmietany 18%,
    * 6 jaj,
    * 1 łyżeczka sody,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 20 g przyprawy do piernika.
    Ze względu na to, że piernik dobrze smakuje z polewą czekoladową, dobrze wiedzieć, co jest potrzebne do jej wykonania. Są to:
    * 8 dag masła,
    * 6 dag czekolady gorzkiej,
    * 4 dag czekolady deserowej.

  • Krok pierwszy

    Margarynę pokroić na mniejsze części i wrzucić do rondelka. Dosypać cukier, wlać miód i postawić garnek na palniku, żeby składniki zaczęły się rozpuszczać. Po ich rozpuszczeniu się dolać śmietanę i całość zagotować. Następnie zdjąć z pieca i ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy cała masa wystygnie, wbić do niej żółtka. Białka pozostawić do osobnej miski. Miksować masę z żółtkami, stopniowo dodając do niej mąkę przesianą z sodą i przyprawę do piernika, aż uzyska się gładką masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pianę z białek ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Gdy uzyska się odpowiednią konsystencję, można połączyć ją zresztą składników, delikatnie mieszając.Podłużną formę do pieczenia posmarować tłuszczem. Przelać do niej masę piernikową, po czym wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 60 minut, a następnie wystudzić.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Obie czekolady pociąć lub połamać na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, dodać masło i całość zacząć topić w kąpieli wodnej, czyli nad parą. Mieszać, aż uzyska się gładką polewę. Polać nią gotowy piernik. Dla dodania mu uroku można ozdobić ciasto cukrowymi dodatkami – gwiazdkami, śnieżynkami.