Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?

Jak usmażyć wigilijnego karpia w innym wydaniu?
Coraz częściej karp na naszych polskich wigilijnych stołach ustępuje miejsca rybom lepszej klasy. Niektórym nie sprawia to wielkiej różnicy, ale są i tacy, którzy kultywują tradycję i chcą być jej wierni. Wszakże nasz kochany karp jest nieco tłusty, trudny do przygotowania i specyficznie pachnie, lecz zgodnie z tym, co robiły nasze babcie, w tę Wigilię przygotujmy go w lekkiej odmianie.
- Jak przyprawia się karpia?- Do podstawowych przypraw, których używa się do karpia, jak i każdej innej ryby, są: sól, pieprz i cytryna. W naszym przypadku nie będzie inaczej. Poniżej znajdziesz te produkty i przyprawy, którymi możesz urozmaicić karpia podczas przygotowywania: 
 * kminek,
 * majeranek,
 * lubczyk,
 * estragon,
 * natka pietruszki,
 * papryka ostra i łagodna,
 * chilli,
 * goździki,
 * białe wytrawne wino,
 * masło,
 * ocet winny,
 * chrzan,
 * cykoria.
 Wybór jest tak duży, że nie sposób zapomnieć o tradycji i zrezygnować z karpia na Wigilię.
- Jak podać karpia?  - Pomimo tego, że nasz karp nie cieszy się już takim uznaniem i poważaniem jak kiedyś, w tym roku zróbmy dla niego wyjątek i niech zagości na wigilijnym stole w nowym wydaniu. Proponuję przygotować go w cebulce z dodatkiem kminku. 
- Przyprawienie ryby- Filety z karpia przepłucz wodą, obsyp solą, pieprzem oraz kminkiem. Odstaw je na około godzinę, by nabrały aromatu przypraw. 
- Smażenie i duszenie karpia- Na patelni rozgrzej masło i połóż ryby. Cebulę obierz i pokrój w drobne paski. Dodaj do smażącego się karpia. Gdy cebula będzie już zeszklona, a ryba przybierze złoty kolor, na patelnię wlej wino i dodaj sok z cytryny. Całość przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Kolejno odparuj trochę sosu, odkrywając pokrywkę i zmniejszając ogień. Dopraw pieprzem cayenne. 
- Sposób podania  - Karpia podaje się z białym pieczywem lub ziemniakami. Można posypać go posiekaną natką pietruszki. 
















