Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?

Opiekun artykułu: zlomek
Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?

Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?

Salsa to nie tylko nazwa tańca, lecz również popularnego sosu meksykańskiego. Kojarzy się go zazwyczaj z jego ostrą wersją z dodatkiem pieprzu i wyrazistych ziół oraz papryki. Jednak równie dobrze smakuje w słodkiej wersji, która stanowi bardzo dobry dodatek do przekąsek i przystawek serwowanych wiosną. Salsę z truskawek i awokado z powodzeniem można podać do słodkich krakersów, herbatników albo biszkoptów.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Żeby stworzyć pyszną salsę owocową, należy zgromadzić wszystkie składniki, świeże oraz dobrej jakości, które zagwarantują odpowiedni smak dodatku do przekąsek. Niezbędnymi elementami są:
    * 1/4 szklanki cebuli czerwonej,
    * 1/2 szklanki awokado,
    * 1 i 1/3 szklanki truskawek,
    * 1 papryczka jalapeno,
    * 1 limonka,
    * 1 garść kolendry,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku przygotować awokado. Przekroić owoc na pół i usunąć pestkę. Jedną połówkę odstawić na bok – można z niej zrobić pastę na kanapki – drugą połówkę obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Truskawki pozbawić szypułek, a następnie dokładnie umyć, najlepiej na sitku. Gdy będą czyste, pokroić je w niewielkie kostki, tak jak awokado. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w piórka, natomiast papryczkę umyć i albo posiekać z nasionami, albo wyjąć je i posiekać samą otoczkę. Nasionka z wnętrza papryki dodają ostrości, dlatego ich dodanie jest uzależnione od własnych preferencji smakowych.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i lekko zamieszać. Następnie przemyć kolendrę, a limonkę sparzyć wrzątkiem. Kolendrę dokładnie posiekać na małe kawałeczki, natomiast skórkę limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok. Zarówno zioła, jak i skórkę oraz sok dodać do miski z pozostałymi produktami. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do ozdobnej miseczki i podawać razem z wybranymi przekąskami.

Popularne tagi
  • anchois
  • pomidorki koktajlowe
  • marchewka
  • sałatka z krewetek
  • mąka
  • przepis na sałatkę szpinaku i granatu
  • pomysłowy deser
  • kuchnia śródziemnomorska
  • sałatka z pora na ciepło
  • przepis na sałatkę z ananasa
  • przepis na sałatkę owocową z makaronem
  • sałatka z kurczakiem i wiórkami owocowymi
  • drób
  • sałatka z jajkiem
  • sałatka z rukoli i ryżu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising