Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?

Jak zrobić dobrą salsę truskawkowo-awokadową?
Salsa to nie tylko nazwa tańca, lecz również popularnego sosu meksykańskiego. Kojarzy się go zazwyczaj z jego ostrą wersją z dodatkiem pieprzu i wyrazistych ziół oraz papryki. Jednak równie dobrze smakuje w słodkiej wersji, która stanowi bardzo dobry dodatek do przekąsek i przystawek serwowanych wiosną. Salsę z truskawek i awokado z powodzeniem można podać do słodkich krakersów, herbatników albo biszkoptów.
- Jakie produkty są potrzebne?  - Żeby stworzyć pyszną salsę owocową, należy zgromadzić wszystkie składniki, świeże oraz dobrej jakości, które zagwarantują odpowiedni smak dodatku do przekąsek. Niezbędnymi elementami są: 
 * 1/4 szklanki cebuli czerwonej,
 * 1/2 szklanki awokado,
 * 1 i 1/3 szklanki truskawek,
 * 1 papryczka jalapeno,
 * 1 limonka,
 * 1 garść kolendry,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy  - Na początku przygotować awokado. Przekroić owoc na pół i usunąć pestkę. Jedną połówkę odstawić na bok – można z niej zrobić pastę na kanapki – drugą połówkę obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałki. 
- Krok drugi  - Truskawki pozbawić szypułek, a następnie dokładnie umyć, najlepiej na sitku. Gdy będą czyste, pokroić je w niewielkie kostki, tak jak awokado. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w piórka, natomiast papryczkę umyć i albo posiekać z nasionami, albo wyjąć je i posiekać samą otoczkę. Nasionka z wnętrza papryki dodają ostrości, dlatego ich dodanie jest uzależnione od własnych preferencji smakowych. 
- Krok trzeci  - Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i lekko zamieszać. Następnie przemyć kolendrę, a limonkę sparzyć wrzątkiem. Kolendrę dokładnie posiekać na małe kawałeczki, natomiast skórkę limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok. Zarówno zioła, jak i skórkę oraz sok dodać do miski z pozostałymi produktami. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do ozdobnej miseczki i podawać razem z wybranymi przekąskami. 


















