Jak zrobić doskonały dip serowy?

Jak zrobić doskonały dip serowy?
Do krakersów, chipsów, nachos, a nawet do warzyw przydaje się smaczny dip. Najlepiej w roli dodatku podkreślającego smak sprawdza się sos serowy. Jest nieco ostry w smaku, gładki, ale bardzo wyrazisty. Oto podpowiedź, jak go wykonać.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Żeby wykonać dobry dip serowy, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich, dobrej jakości produktów. Są to: 
 * 250 g sera cheddar,
 * 250 ml mleka,
 * 2 łyżki mąki,
 * 2 łyżki masła,
 * papryka mielona ostra,
 * ząbek czosnku.
- Krok pierwszy  - Masło przełożyć do rondelka. Ustawić na gazie i zacząć roztapiać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 
- Krok drugi  - Do roztopionego masła wsypać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się ze sobą. Trzeba rozmieszać mąkę na tyle dokładnie, żeby nie pojawiły się grudki, a następnie wlać mleko. Mieszając od czasu do czasu, pozostawić gotującą się masę na 3 minuty. Powinna w tym czasie nieco zgęstnieć. 
- Krok trzeci  - Na zakończenie wsypać starty ser oraz wybrane przyprawy – paprykę, pieprz świeżo zmielony, zmiażdżony w prasce czosnek – mieszać całość, aż ser dokładnie się rozpuści. Przelać do mniejszego naczynia i od razu podawać, ponieważ stygnący sos zaczyna mocno gęstnieć. 


















