Jak zrobić halloweenowe galaretki?

Jak zrobić halloweenowe galaretki?
Dorośli mogą mieć własne słodkości na Halloween. Są nimi galaretki z dodatkiem alkoholu. W kolorze typowym dla święta – pomarańczowym – smaczne, ciekawe i łatwe do przygotowania. Jeżeli nie ma się pomysłu na coś innego, a skomplikowane drinki to za wielkie wyzwanie, galaretki są lepszym rozwiązaniem.
- Co jest potrzebne?  - Niewiele jest potrzebne do wykonania galaretek. Wystarczy jedynie: 
 * 50 ml wódki,
 * 5 pomarańczy,
 * 1 opakowanie żelatyny.
 Galaretki mogą być również przeznaczone dla dzieci, wtedy niezbędne jest odjęcie ze składników alkoholu.
- Pierwszy krok  - Pomarańcze sparzyć wodą, następnie przeciąć na pół. Wycisnąć z nich sok, ale tak, aby nie uszkodzić skórki. - Uzyskany płyn przelać przez sitko, aby pozbyć się miąższu i pestek, po czym odmierzyć 1 i 3/4 szklanki soku. 
- Drugi krok  - Pozostałości miąższu z 3 pomarańczy usunąć. Skórki odłożyć na bok do późniejszego wykorzystania.Do garnka wlać 1/4 szklanki soku. Wsypać żelatynę i wymieszać. Pozostawić na 5 minut, a następnie zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Miksturę należy podgrzewać do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, po czym zostawić ją na ogniu jeszcze na 3 – 4 minuty. Dopiero wtedy dodać resztę soku i wódkę. Wymieszać. 
- Trzeci krok  - Mieszankę przelać do dzbanka z dzióbkiem – ułatwi nalewanie. Skórki pomarańczy włożyć dla wygody do papilotek na muffinki, po czym uzupełnić je sokiem z wódką. Wstawić całość do lodówki na 4 – 5 godzin, żeby galaretka zastygła.Wyciągnąć, pokroić na ćwiartki i podawać. Taki drink nie-drink zasmakuje niejednemu gościowi. 

















