Zakumaj.pl

Jak zrobić koktajle z duchami na Halloween?

Jak zrobić koktajle z duchami na Halloween?

Przyjęcie halloweenowe czy po prostu spotkanie znajomych w to święto dobrze jest urozmaicić. Nie do każdego przemawiają przysmaki z dyni, które symbolicznie podaje się w ten dzień, dlatego lepiej sprawdzą się koktajle i drinki. Powinny wyglądem nawiązywać do Halloween i wydawać się czarodziejskimi napojami z głębi kotła – poniżej podajemy kilka podpowiedzi jak osiągnąć taki efekt.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Koktajl z duszkami może być świetną ozdobą przyjęcia halloweenowego, jeżeli tylko przygotuje się napój oraz duszki. Można to z łatwością zrobić, pod warunkiem że przygotuje się odpowiednie składniki.Do zrobienia koktajlu potrzebne są:
    * 1 i 1/4 szklanki mleka,
    * 3/4 szklanki wódki,
    * 2/3 szklanki likieru śmietankowego,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki śmietany kremówki,
    * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    * kostki lodu,
    * bita śmietana.
    Do zrobienia duszków przydadzą się:
    * 60 g białej czekolady,
    * 4 kostki gorzkiej czekolady.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średnich rozmiarów dzbanka przelać mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wtedy dopiero dodać wódkę oraz likier śmietankowy. Ponownie zamieszać, a następnie włożyć dzbanek do lodówki na 24 godziny, dzięki czemu porządnie się schłodzi.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po odstawieniu koktajlu do mrożenia się przejść do wykonania duszków z czekolady. Najpierw należy przykryć pergaminem do pieczenia blachę z piekarnika – odstawić ją na bok. Następnie białą czekoladę połamać na kawałki prosto do miseczki, którą można wkładać do mikrofalówki. Podgrzewać czekoladę, aż stanie się całkowicie płynna, i przełożyć ją do rękawa cukierniczego bądź foliowego woreczka – gdy używa się woreczka, trzeba odciąć mu delikatnie róg, aby zrobić wylot dla czekolady.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Czekoladę białą formować na kształt duszków na papierze do pieczenia. Każdemu duszkowi dodać odrobinę gorzkiej czekolady w miejscu głowy, tworząc oczka, i pozostawić całość do zastygnięcia.Wyjąć z lodówki koktajl. Czysty shaker napełnić do połowy kostkami lodu, wlać koktajl i zmieszać bardzo dokładnie. Przelać napój do kieliszka, ozdabiając bitą śmietaną i czekoladowym duchem.