Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować nalewkę limoncello?

Opiekun artykułu: hyzuu
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować nalewkę limoncello?

Jak przygotować nalewkę limoncello?

Już sama nazwa „limoncello” brzmi smacznie i zachęcająco. Od razu wiadomo, że kryje się za nią coś pysznego i nie jest to dalekie od rzeczywistości, bowiem limoncello to sycylijski alkohol, a dokładniej nalewka. Ma słodko-kwaśny smak i jest podawana na Sycylii po posiłku albo w ramach deseru, koniecznie w niewielkich kieliszkach. Masz ochotę? Spróbuj wykonać ją samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Pracę nad nalewką należy zacząć od przygotowania odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 l spirytusu,

    * 1 l wody,

    * 1 kg cukru,

    * 12 cytryn.

    Dodatkowo przyda się duży słój do przechowywania przygotowującej się nalewki oraz butelki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie cytryny dokładnie umyć. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń na skórce. Wytrzeć cytryny, a następnie cienko obrać ze skórki. Wrzucić skórkę do dużego słoja.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do słoja wlać spirytus i dobrze go zakręcić. Następnie odstawić całość na 3 – 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie alkohol powinien odbarwić skórki i zabarwić się lekko na żółto. Po tym czasie odcedzić cytrynowy płyn, wyrzucając skórki do kosza – nie będą już potrzebne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i postawić na piecu, podgrzewając zawartość. Podgrzewanie należy kontynuować aż do uzyskania syropu. Po wykonaniu ostudzić. Połączyć oba z przygotowanych składników, mieszając do ich dokładnego połączenia. Przelać gotowe limoncello do butelek i odstawić do lodówki lub spiżarni. Nalewka powinna być przechowywana w odpowiednim miejscu przynajmniej przez 1 miesiąc.Limoncello nadaje się do podawania jako deser, dodatek do lodów oraz kawy.

Popularne tagi
  • impreza hawajska
  • brzoskwinie
  • drink zmieniający kolor
  • koktajl egzotyczny
  • zalety kasztanów
  • ogórkowa lova lova
  • właściwości lecznicze kasztanów
  • święto
  • drink na przyjęcie
  • rzepa
  • bita śmietana
  • przepis na sangrię
  • wódka ziołowa
  • przepis na koktajl truskawkowo-czekoladowy
  • kolor absyntu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising