Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalne drinki zmieniające kolor?

Wymagany czas: 20 min.
Jak zrobić oryginalne drinki zmieniające kolor?

Drinki mogą być niezwykle fascynujące, szczególnie jeśli mogą zmieniać kolory i wydają się magiczne. Tak, zmieniające kolory drinki są możliwe, a co więcej, warte wykonania. Zmiana barw wynika z zastosowania składników, które posiadają odpowiednie pH, modyfikując swoją barwę w zależności od dodanych do nich elementów. Jeżeli masz ochotę stworzyć drinki pełne magii, skorzystaj z naszych podpowiedzi.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Pierwszy etap to przede wszystkim zebranie odpowiednich składników, umożliwiających przygotowanie drinków. Są to:
    * 1/2 ginu (ewentualnie wódka),
    * niebieski barwnik naturalny,
    * soda oczyszczona.
    Barwnikiem, który dobrze sprawdzi się podczas wykonywania drinka, są kwiaty niebieskiego groszku pachnącego – można zakupić je w każdym sklepie ogrodniczym, także w postaci nasion. Zaletą groszku jest to, że nie zmienia on w żaden sposób smaku napoju.Dodatkowo przyda się również słoik oraz butelka, w której alkohol będzie mógł być przechowywany.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do słoika przełożyć 4 łyżki suszonych kwiatów groszku pachnącego. Kwiaty można zakupić albo samodzielnie ususzyć – jedne i drugie będą dobre. Suszki zalać ginem w takiej ilości, żeby zakrył płatki. Można użyć także wódki – oba alkohole są dobre, ponieważ są przezroczyste i widać na nich proces zmieniania się koloru.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po zmięknięciu kwiatów rozgnieść je delikatnie o dno lub boki słoika, aby puściły kolor. Pozostawić w zamkniętym słoiku na 1 – 2 dni, żeby nadać barwie wyrazistości. Po tym czasie odcedzić i dolać do uzyskanego płynu pozostały czysty gin.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gin zabarwiony płatkami powinien mieć intensywną barwę, podchodzącą pod purpurę. Można go tak pozostawić do momentu podania albo od razu poprawić kolor na bardziej niebieski poprzez dodanie szczypty sody oczyszczonej. Nie należy dodawać jej za dużo, ponieważ zniszczy smak napoju.Tak przygotowany alkohol można podawać lub wlewać do kieliszków w pierwotnej purpurowej formie, na oczach gości dodając sodę oczyszczoną, żeby mogli zobaczyć, jak napój mieni się kolorami.