Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?

Jak przyrządzić oryginalny makaron z sosem orzechowo-kokosowym?
Makaron, jak rzadko który pokarm, ma tę zaletę, że świetnie smakuje praktycznie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na pikantnie – nic nie jest złe, jeżeli odpowiednio połączy się wszystkie elementy. Dobrym przykładem jest makaron z dodatkiem orzechów oraz kokosu – ma zaskakujący smak, kojarzy się z egzotyką, jakiej rzadko się próbuje, ale jeżeli masz ochotę na coś zaskakującego, powinieneś spróbować.
- Jakie produkty są potrzebne?  - Wykonanie makaronu z zaskakującym sosem jest uzależnione od zebrania odpowiednich elementów, które powinny być bardzo dobrej jakości. Potrzebne będą przede wszystkim: - * 350 g makaronu (dowolny kształt), - * 300 ml śmietanki kremowej, - * 100 g orzechów, - * 40 g masła, - * 1 ząbek czosnku, - * 1/2 cebuli, - * 2 łyżki parmezanu, - * pieprz, - * sól, - * wiórki kokosowe. - Zamiast masła można użyć również masło kokosowego, który pogłębi kokosowy posmak dania. 
- Krok pierwszy  - Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Czosnek również obrać, a następnie zmiażdżyć w prasce. Nawet jeśli bardzo lubi się ten dodatek, nie należy za wiele go dodawać, żeby nie zdominował smaku. Orzechy – obrać z łupinki, jeśli tego wymagają – wrzucić do blendera i zmiksować, żeby były drobne.Na patelni rozgrzać masło zwykłe albo masło kokosowe. Wrzucić na nie cebulę z czosnkiem i zacząć podsmażać, aż oba składniki zeszklą się ładnie. 
- Krok drugi  - Gdy czosnek z cebulą będą już zeszklone, wrzucić orzechy. Zamierzać. Dolać śmietankę, wsypać kokos – ilość według uznania, jednak nie za wiele, ponieważ powinien być tylko dodatkiem, a nie głównym elementem. Wymieszać ponownie, pozostawiając do gotowania na średnim ogniu przez 5 minut. 
- Krok trzeci  - W dużym garnku zagotować wodę z olejem oraz 1 łyżeczką soli. Wrzucić makaron, gdy woda zacznie wrzeć, po czym gotować przez 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do sosu, mieszając dokładnie. Tak przygotowany makaron nakładać do misek oraz posypywać startym parmezanem. Wyjątkowe doznania smakowe – gwarantowane. 

















