Jak przyrządzić makaron z dodatkiem kurczaka i parmezanu?

Jak przyrządzić makaron z dodatkiem kurczaka i parmezanu?
Każdy kojarzy kuchnię włoską z makaronem. Każdy, kto jej próbował, mówi o dodawaniu parmezanu niemal do wszystkiego. Nie trzeba się dziwić, to doskonały ser, który komponuje się wspaniale niemal ze wszystkimi potrawami. Z mięsem, z warzywami, z makaronem – i właśnie o tym będzie mowa w podanym artykule.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Wykonanie dobrego dania z makaronem i parmezanem to kwestia zebrania odpowiednich i dobrej jakości produktów spożywczych, które ułatwią osiągnięcie oczekiwanego smaku. Wśród niezbędnych do zrobienia potrawy elementów powinny znaleźć się: - * 0,5 kg piersi z kurczaka, - * 200 g makaronu dowolnego rodzaju, - * 200 g pieczarek, - * 2 szklanki śmietany, - * 3/4 szklanki parmezanu, - * 1/4 szklanki gorgonzola, - * 3 łyżki oliwy za oliwek, - * pieprz, - * natka pietruszki, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Do garnka o średniej wielkości wlać wodę, doprawić 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Zagotować i wrzucić makaron, gotując go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej wielkości garnka, w przeciwnym razie makaron rozgotuje się i nie będzie nadawał się do jedzenia. Po ugotowaniu makaronu do stanu al dente odcedzić go na sitku, przelewając na koniec zimną wodą. 
- Krok drugi  - Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą i pieprzem, po czym rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy oraz wrzucić na nią mięso. Podsmażać całość, aż będzie złocista, uważając cały czas, żeby nie przypalić kurczaka. Zdjąć zarumienione kawałki z patelni i odstawić na bok. Ponownie rozgrzać pozostałą część oliwy, a następnie wrzucić na nią pokrojone na plasterki i oczyszczone wcześniej pieczarki – smażyć 6 – 8 minut. 
- Krok trzeci  - Do podsmażonych pieczarek dodać kurczaka i wlać śmietanę. Zamieszać wszystko i pozostawić do zagotowania – bez przykrywki. Gdy rozpocznie się wrzenie, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 3 minuty. W tym czasie do osobnego garnka wsypać starty parmezan oraz startą gorgonzolę. Doprawić przyprawami wedle uznania i podgrzewać aż do rozpuszczenia się obu serów. 
- Krok czwarty- Gdy ser już się rozpuści, dodać go do śmietany i kurczaka i wymieszać dokładnie. Dopiero po wymieszaniu wsypać makaron i gdy cały będzie obleczony sosem, przełożyć na talerz. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 


















