Zakumaj.pl

Jak zrobić nadziewane muszelki makaronowe?

Wymagany czas: 1 godz.
Jak zrobić nadziewane muszelki makaronowe?

Muszelki makaronowe nadziewane farszem staną się hitem Twojego stołu. Pokocha je cała rodzina, więc będziesz proszona o ich zrobienie przynajmniej raz w tygodniu. Podany poniżej przepis nie tylko jest prosty i sprawdzony, lecz również nadaje się do zamrażania, dzięki czemu muszelki staną się szybkim obiadem, łatwym do podania, gdy masz mało czasu.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie pysznych muszelek wymaga zebrania dobrej jakości składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się następujące produkty:

    * 1 opakowanie dużego makaronu muszelki,

    * 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,

    * 1 puszka fasoli czerwonej, małej,

    * 1 puszka fasoli białej, małej,

    * 1 puszka kukurydzy, mała,

    * 3 szklanki sera,

    * 1 cebula,

    * 1 papryka zielona,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 łyżka sosu z chili,

    * 1/4 szklanki przyprawy do taco i woda zgodna z ilością na opakowaniu przyprawy,

    * 1/2 słoiczka oliwek ciemnych.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed przystąpieniem do działania nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, kratkę z piekarnika układając na środkowym poziomie. Obie fasolki z puszki otworzyć i odcedzić ze znajdującej się w nich zalewy. Dodać do niej przyprawę chili oraz posypać całość 1/2 szklanki startego sera.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Muszelki makaronowe ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem oliwy i soli, uważając, żeby nie gotować przesadnie długo, ponieważ muszle nie mogą się rozpaść. Podczas gdy makaron będzie się gotować, rozgrzać na patelni olej i wrzucić na niego posiekaną drobno cebulę oraz czosnek sprasowany w prasce. Paprykę zieloną umyć, pozbawić środka i posiekać, również wrzucając na patelnię. Całość zalać przyprawą taco wymieszaną z wodą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do składników na patelni dodać również mięso, smażąc całość, aż mięso będzie mocno zaróżowione. Dusić całość, póki nie zgęstnieje, na sam koniec dodając kukurydzę oraz pokrojone drobno oliwki. Gotowym farszem mięsnym nafaszerować ugotowane muszelki, odkładając wszystkie do naczynia żaroodpornego wypełnionego fasolką. Po ułożeniu wszystkich zakryć naczynie folią aluminiową i zapiekać 20 – 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię, posypać całe danie resztą startego sera i piec jeszcze 5 minut. Podawać muszelki z nadzieniem zaraz po przygotowaniu.