Zakumaj.pl

Jak zrobić przysmak dla psa – laski świąteczne?

Jak zrobić przysmak dla psa – laski świąteczne?

Każdy właściciel psa lubi od czasu do czasu uraczyć swojego pupila jakąś przekąską. Zazwyczaj takie drobiazgi kupuje się w sklepie, często w różnych kształtach oraz z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre przysmaki dla pupila są drogie i niezbędne jest zorganizowanie czegoś samodzielnie – pies z pewnością będzie zadowolony, że może swobodnie coś chrupać, tak jak chrupie właściciel.

  • Co będzie potrzebne?

    Co będzie potrzebne?

    Przede wszystkim trzeba zebrać elementy potrzebne do przygotowania ciasteczek, które powinny być odpowiednio świeże. Potrzebne będą przede wszystkim:

    * 1 szklanka bulionu,

    * 3 szklanki mąki,

    * 2 jajka,

    * 1 łyżeczka esencji waniliowej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zebrane miękkie składniki zagnieść w misce, aż do stworzenia gładkiej, jasnej kuli, z której można wyrabiać cokolwiek. Stopniowo, bez pośpiechu dodawać suche elementy, cały czas łącząc je ze sobą na jednolitą masę, z której można utworzyć kule w ręce. Podzielić ją na 2 części i zrobić w jednej wgłębienie, dodając do niej czerwony barwnik – nie jest to obowiązkowe – i ponownie wymieszać do stworzenia całości, to jest czerwonej kuli. Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Blachę, na której będą pieczone psie przysmaki, wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza, ale jeszcze nie umieszczać w nim blaszki.Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i każdą z kul – białą oraz czerwoną – podzielić na kawałki o wielkości 2 – 3 centymetrów, nie większe. Zacząć formować każdy w cienkie paseczki, tocząc je w dłoniach lub po pokrytym mąką blacie – wedle własnej wygody. Po uzyskaniu pierwszych dwóch pasków zacząć splatać je ze sobą niczym warkocz.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Koniec laski – obojętnie który – zagiąć lekko, tworząc zaokrąglenie jak w laskach do podpierania się podczas chodzenia albo jak w laskach świątecznych na choinkę. W taki sam sposób stworzyć laseczki z całego przygotowanego ciasta, odkładając je na blaszkę wyłożoną papierem. Wsunąć pełną przysmaków blachę do piekarnika i piec przez 10 – 15 minut. Po upieczeniu ostudzić dokładnie, po czym przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie wysychały. Takie laseczki są świetną przekąską dla psa zarówno na święta, jak i bez okazji – są zdrowe i chrupiące, więc każdy czworonóg je pokocha.