Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszną agua fresca z ogórka?

Opiekun artykułu: domika
Wymagany czas: 20 min.
Jak przyrządzić pyszną agua fresca z ogórka?

Jak przyrządzić pyszną agua fresca z ogórka?

Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na napój, który doskonale orzeźwi, niezależnie od pory dnia oraz roku. Ze względu na wiosenny dobrobyt ogórkowy, który widać również latem, można zrobić dobry napój właśnie z ogórków. Wystarczy kilka zielonych warzyw, dodatki, a uzyska się płynne ochłodzenie nawet w najgorszą temperaturę. Oryginalny przepis na agua fresca pochodzi z Meksyku, ale czemu nie wypróbować go w rodzimej kuchni? Zachęcamy do spróbowania.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki na agua fresca

    Niezbędne składniki na agua fresca

    Do wykonania smacznej agua fresca potrzebnych będzie kilka elementów. Pomiędzy nimi muszą koniecznie znaleźć się:

    * 500 g ogórków gruntowych,

    * 1 limonka,

    * 2 cm imbiru,

    * 1/4 szklanki cukru,

    * 1/4 szklanki wody,

    * kostki lodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować rondel o grubszym dnie i wlać do niego wodę. Wsypać cukier i postawić naczynie na piecu. Włączyć niewielki płomień pod rondlem i zacząć podgrzewać wodę. Mieszać od czasu do czasu, doprowadzając miksturę do wrzenia. Nie zdejmować z pieca, lecz podgrzewać przez kolejne 3 minuty, aż do powstania lekkiego syropu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórki dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Zaraz po ogórkach obrać również imbir, jednak nie nożem, a łyżeczką, co znacznie ułatwi cały proces. Oba elementy zmiksować dokładnie w blenderze, aby uzyskać jednolitą, zieloną papkę. Po wykonaniu tego przełożyć na sitko o drobnych oczkach, przecierając całość do dzbanka. Dzięki temu w napoju nie będzie pestek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do dzbanka z papką ogókowo-imbirową dodać ostudzony syrop. Wymieszać. Limonkę sparzyć i przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć cały sok i również wlać go dzbanka z napojem. Dokładnie wymieszać, żeby uzyskać jednolitą konsystencję, po czym całość schłodzić w lodówce. Gdy agua fresca będzie już mocno zmrożona, przelewać ją do szklanek. Wrzucić do każdej kostki lodu, a brzeg szklanki ozdobić plasterkami limonki. Idealny napój na nawet najbardziej gorące dni.

Popularne tagi
  • mangojito
  • blue lagoon
  • składniki na likier. meksyk
  • kwiaty kasztanowca
  • receptura
  • sposób na likier bananowy
  • sezon
  • olej lniany
  • danie obiadowe
  • dzień piwa
  • poncz sylwestrowy
  • napój alkoholowy
  • orzeźwiający napój
  • koktajl z mango
  • dieta koktajlowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising