Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne ziemniaki po szwedzku?

Opiekun artykułu: daaaria
Wymagany czas: 2 godz.
Jak zrobić pyszne ziemniaki po szwedzku?

Jak zrobić pyszne ziemniaki po szwedzku?

Do kuchni szwedzkiej zagląda się rzadko, z wielką stratą dla podniebienia i codziennego jadłospisu. Znajduje się w niej wiele potraw, w których z powodzeniem można się zakochać. Potrawy z ziemniaków są szczególnie ciekawe, smaczne oraz sycące, czy podawane są na obiad z dodatkami, czy na kolację. Oto podpowiedź, jak je przygotować, aby smakowały jak ze szwedzkiego stołu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznego dania wymaga przygotowania odpowiednich składników, bez których nie może się ono udać. Potrzebne są przede wszystkim:
    * 4 ziemniaki długie,
    * 2 ząbki czosnku,
    * masło,
    * oliwa z oliwek,
    * jogurt naturalny,
    * szczypiorek,
    * ser żółty.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik zacząć rozgrzewać od razu do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Można obrać je ze skórki, jednak nie jest to konieczne, dokładne umycie i oczyszczenie miękką szczotką wystarczy. Następnie wziąć pierwszy ziemniak i położyć go na płaskiej powierzchni albo na łyżce – dla wygody – bo na niej nie będzie się przekręcał.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zacząć kroić pierwszy ziemniak ostrym nożem, nacinając go od góry w dół, tak jak robi się talarki ziemniaczane. Różnicą jest jednak brak przecinania ziemniaka do końca, ma być nacięty na całej swojej długości, ale nie przecięty. W taki sam sposób przygotować wszystkie pozostałe ziemniaki. Gotowe ziemniaki układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić wszystkie oliwą, szczególnie pomiędzy nacięciami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Czosnek bardzo cienko pokroić i wsunąć go pomiędzy niektóre nacięcia na ziemniakach. Dodatkowo posypać warzywa solą. Na sam wierzch położyć pokrojone w plasterki lub starte na tarce masło. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do piekarnika na 60 minut. Zanim czas pieczenia całkowicie się skończy, wyjąć naczynie z piekarnika i posypać całość żółtym serem, ponownie schować w piekarniku na dodatkowe 5 minut.Ziemniaki po szwedzku podawać od razu po upieczeniu, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe, najlepiej z jogurtem naturalnym.

Popularne tagi
  • koperek
  • szparagi z szynką parmeńską
  • masło czosnkowe
  • potrawa z grilla
  • placuszki z bananami
  • pomysł na obiad
  • pieczarki nadziewane
  • ruszt
  • ziemniaki zapiekane z pomidorami
  • paluszki z cukinii
  • danie warzywne
  • jajka
  • chlebek czosnkowy
  • parmezan
  • gofry
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising