Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na naleśniki z mięsem i kurczakiem

Opiekun artykułu: martajg
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na naleśniki z mięsem i kurczakiem

Przepis na naleśniki z mięsem i kurczakiem

Bardzo często zdarza się tak, iż po niedzielnym obiedzie wylewamy resztki rosołu razem z marchewką, pietruszką oraz mięsem z kurczaka. Rzecz jasna, wydaje nam się, że taka jest kolej rzeczy i te produkty spełniły już swoją rolę. Tak rzeczywiście jest, jednak musimy sobie uświadomić, iż postępując w ten sposób, wyrzucamy do śmieci jedzenie, które nadal jest smaczne, świeże i mogłoby nam się przydać. Przepis na zaprezentowane poniżej naleśniki to idealna receptura na dzień po zrobieniu jakiejś zupy. Dzięki tym naleśnikom bliska staje nam się filozofia ekonomicznego gotowania, gdyż praktycznie niczego nie wyrzucamy, starając się maksymalnie wykorzystać każdy produkt żywieniowy. Sama przekonaj się, że jest to możliwe, a naleśniki wcale nie wyjdą mdłe czy niesmaczne.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na ciasto:

2 czubate szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

2 duże jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka oleju

Na farsz:

mięso z rosołu

warzywa z rosołu

mała papryka

2 łyżki masła

1 mała cebula

sól i pieprz

Na ciasto: 2 czubate szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 duże jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju Na farsz: mięso z rosołu warzywa z rosołu mała papryka 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz
  • Przygotowanie warzyw oraz mięsa

    Od rosołu czy zupy odcedź warzywa oraz mięso. Będziesz potrzebowała selera, marchewki i pietruszki. Z mięsa zdejmij skórę i oddziel je od kości, a następnie bardzo drobno posiekaj. Warzywa również pokrój w kostkę.

    Paprykę umyj, pozbądź się z niej gniazd nasiennych, dokładnie ją oczyść od wewnątrz, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Świeżą cebulę również pokrój w kostkę.

  • Przygotowanie ciasta na naleśniki

    Do miski od miksera wbij jajka i dodaj olej, mleko oraz wodę. Następnie zmiksuj te składniki ze sobą krótko. Potem dorzuć proszek do pieczenia, sól oraz mąkę. Całość wymieszaj i ponownie miksuj, tym razem dłużej, aż uzyskasz jednolitą konsystencję bez żadnych grudek. Powinna ona być dość płynna, podobna do gęstej śmietany. Ciasto naleśnikowe odstaw na pół godziny do lodówki, żeby odpoczęło.

  • Przygotowywanie farszu

    W czasie, gdy ciasto sobie odpoczywa, ty przygotuj warzywno-drobiowy farsz. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i wrzuć na nie cebulkę. Podsmażaj ją przez kilka minut, aż się zeszkli, a następnie dorzuć jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną paprykę. Podsmażaj paprykę na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dopiero wówczas dodaj kurczaka oraz warzywa z rosołu. Całość podsmażaj przez następnych kilka minut (możesz podlać całość odrobiną rosołu). Kiedy wszystkie składniki połączą się w farsz, dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Odstaw farsz, by ostygł.

  • Smażenie i nadziewanie

    Naleśniki usmaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie ułóż na każdym z nich kilka łyżek farszu i złóż w rulon, kwadrat albo trójkąt. Całość możesz jeszcze podsmażyć, ale nie jest to konieczne.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Naleśniki podawaj na ciepło z sosem czosnkowym lub innym albo też ketchupem. Świetnie będzie pasować do nich surówka. Smacznego!

Popularne tagi
  • kurczak w ziołach
  • sos czosnkowy
  • mięso gotowane
  • chiny
  • pierś kurczaka
  • chili
  • kurczak curry
  • potrawa z grilla
  • przystawka na zimno
  • folia aluminiowa
  • danie azjatyckie
  • pieczenie pieczeni
  • jak przyrządzić bakłażana
  • mrożony szpinak
  • gulasz wieprzowy z piwem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising