Przepis na naleśniki z mięsem i kurczakiem

Przepis na naleśniki z mięsem i kurczakiem
Bardzo często zdarza się tak, iż po niedzielnym obiedzie wylewamy resztki rosołu razem z marchewką, pietruszką oraz mięsem z kurczaka. Rzecz jasna, wydaje nam się, że taka jest kolej rzeczy i te produkty spełniły już swoją rolę. Tak rzeczywiście jest, jednak musimy sobie uświadomić, iż postępując w ten sposób, wyrzucamy do śmieci jedzenie, które nadal jest smaczne, świeże i mogłoby nam się przydać. Przepis na zaprezentowane poniżej naleśniki to idealna receptura na dzień po zrobieniu jakiejś zupy. Dzięki tym naleśnikom bliska staje nam się filozofia ekonomicznego gotowania, gdyż praktycznie niczego nie wyrzucamy, starając się maksymalnie wykorzystać każdy produkt żywieniowy. Sama przekonaj się, że jest to możliwe, a naleśniki wcale nie wyjdą mdłe czy niesmaczne.
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowanie warzyw oraz mięsa
Od rosołu czy zupy odcedź warzywa oraz mięso. Będziesz potrzebowała selera, marchewki i pietruszki. Z mięsa zdejmij skórę i oddziel je od kości, a następnie bardzo drobno posiekaj. Warzywa również pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, pozbądź się z niej gniazd nasiennych, dokładnie ją oczyść od wewnątrz, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Świeżą cebulę również pokrój w kostkę.
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Do miski od miksera wbij jajka i dodaj olej, mleko oraz wodę. Następnie zmiksuj te składniki ze sobą krótko. Potem dorzuć proszek do pieczenia, sól oraz mąkę. Całość wymieszaj i ponownie miksuj, tym razem dłużej, aż uzyskasz jednolitą konsystencję bez żadnych grudek. Powinna ona być dość płynna, podobna do gęstej śmietany. Ciasto naleśnikowe odstaw na pół godziny do lodówki, żeby odpoczęło.
Przygotowywanie farszu
W czasie, gdy ciasto sobie odpoczywa, ty przygotuj warzywno-drobiowy farsz. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i wrzuć na nie cebulkę. Podsmażaj ją przez kilka minut, aż się zeszkli, a następnie dorzuć jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną paprykę. Podsmażaj paprykę na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dopiero wówczas dodaj kurczaka oraz warzywa z rosołu. Całość podsmażaj przez następnych kilka minut (możesz podlać całość odrobiną rosołu). Kiedy wszystkie składniki połączą się w farsz, dopraw pieprzem, ewentualnie solą. Odstaw farsz, by ostygł.
Smażenie i nadziewanie
Naleśniki usmaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie ułóż na każdym z nich kilka łyżek farszu i złóż w rulon, kwadrat albo trójkąt. Całość możesz jeszcze podsmażyć, ale nie jest to konieczne.
Serwowanie
Naleśniki podawaj na ciepło z sosem czosnkowym lub innym albo też ketchupem. Świetnie będzie pasować do nich surówka. Smacznego!