Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pączki piwne

Opiekun artykułu: mwieteska
Przepis na pączki piwne

Przepis na pączki piwne

Tłusty czwartek to okazja do jedzenia pączków z różą w ilościach, na jakie mało kto pozwala sobie innego dnia. Jest to również dzień, w czasie którego można wypróbować nowe przepisy na nietypowe przysmaki. Jednym z takich jest receptura na pączki piwne, które będą smakowały zarówno wielbicielom słodyczy, jak i wielbicielom piwa.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie ciasta na pączki wymaga zebrania odpowiednich składników, z których można wyrobić ciasto. Najlepiej smażyć pączki w tłusty czwartek, jednak nawet przygotowane dzień wcześniej będą dobrze smakowały, jeżeli użyje się świeżych produktów, wśród których znajduje się:
    * 1 kg mąki pszennej,
    * 10 dkg drożdży,
    * 10 żółtek,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 3/4 szklanki piwa jasnego,
    * 1 i 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 kostki masła,
    * dżem (nadzienie),
    * olej do smażenia,
    * cukier puder do posypania.
    Jeżeli z podanej ilości składników będzie formowało się niewielkie kule, uzyska się dużo pączków, jeżeli woli się większe przysmaki, warto podwoić składniki, żeby mieć pączki o większej objętości.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Aby uzyskać pulchne ciasto, na początek należy połączyć 1/2 szklanki ciepłego mleka – ciepłego, nie gorącego – z drożdżami oraz 1 łyżeczką cukru. Po wymieszaniu odstawić miską w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą szmatką i pozostawić do wyrośnięcia. Po 20 – 30 minutach, gdy zaczyn spęcznieje, do osobnej, większej miski wsypuje się mąkę, a następnie dodaje do niej drożdże i delikatnie miesza przy pomocy drewnianej łyżki.

  • Drugi etap

    Po zmieszaniu mąki z drożdżami w osobnej misce należy ubić żółtka razem zresztą cukru. Gdy staną się puszystą masą, można je dodać do mąki i zamieszać powoli przy pomocy drewnianej łyżki. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji pozostawić na chwilę i w tym czasie w rondelku podgrzać piwo, nie musi być gorące, wystarczy jedynie, aby miało wyższą temperaturę niż naturalnie. Kiedy uzyska się taki efekt, dodaje się je do reszty składników i ponownie miesza. Następnie w rondelku rozpuszcza się masło i gdy jest już w stanie płynnym, dodaje do reszty ciasta. Miesza się wszystko dokładnie po raz kolejny, po czym odstawia w ciepłe miejsce, przykrywa się miskę bawełnianą ściereczką i pozostawia do wyrośnięcia.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Gdy ciasto wyrośnie – po 30 minutach – nabiera się je łyżką i rozkłada na dłoni, aż będzie nieco bardziej płaskie. Następnie łyżeczką wkłada się do środka odrobinę dżemu i zalepia, tworząc kształtną kulę. Wszystkie wyrobione pączki kładzie się na blasze oprószonej mąką i czeka 10 – 15 minut, aż znów wyrosną. Kiedy podwoją swoją objętość, są gotowe do smażenia. Należy robić to w rondlu lub na głębokiej patelni, na rozgrzanym tłuszczu, aż przybiorą ciemnozłoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • tłusty czwartek
  • wyrabianie ciasta
  • formowanie pączków
  • przygotowanie pączków piwnych
  • wypieki
  • składniki na pączki piwne
  • masło
  • smażenie pączków
  • kulinaria
  • mleko
  • jajko
  • przepis na pączki piwne
  • dżem
  • piwo jasne
  • zaczyn
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również
    Advertising
    Zobacz również