Ciekawy sposób na chińskie naleśniki jajeczne

Ciekawy sposób na chińskie naleśniki jajeczne
Naleśniki, tak jak pierogi, można znaleźć praktycznie w każdym kraju. Różnią się one kształtami oraz niektórymi składnikami, ale zasada ich wykonywania jest podobna, dzięki czemu łatwo zasmakować w naleśnikach z innych stron świata. Jednymi ze smaczniejszych są z pewnością naleśniki chińskie, które można wykonać wedle podanego poniżej przepisu.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Żeby z powodzeniem przyrządzić chińskie danie, potrzebny będzie pełen zestaw składników spożywczych, wśród których powinno znaleźć się: 
 * 60 g wody,
 * 25 g mąki pszennej,
 * 3 g mąki ziemniaczanej,
 * 1 jajko,
 * 2 łyżki szczypiorku,
 * 1/4 łyżeczki soli,
 * szczypta pieprzu,
 * olej.
- Krok pierwszy  - Jajko wbić do misy blendera i doprawić szczyptą pieprzu. Zacząć miksować, aż do uzyskania puszystej piany jajecznej. W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę oraz sól. Mieszając cały czas, zacząć dolewać wody, stopniowo tworząc płynną, choć nie lejącą się masę. Dodać 1/4 jajecznej mikstury i mieszać, uważając, żeby nie powstały grudki. Pozostałą w misce część masy jajecznej doprawić szczypiorkiem i dobrze wymieszać. 
- Krok drugi  - Wysmarować patelnię olejem, tworząc na niej delikatną warstwę, po czym gdy patelnia będzie ciepła, wlać na nią ciasto naleśnikowe. Potrząsnąć naczyniem, żeby rozeszło się dokładnie po patelni – zapewni to także odpowiednią grubość naleśnikowi. Gdy wierzchnia warstwa naleśnika będzie już ścięta, wylać na nią 1/2 masy jajecznej, rozprowadzając ją łyżką równomiernie po całym naleśniku. 
- Krok trzeci  - Gdy warstwa masy jajecznej będzie jeszcze lekko płynna, zwinąć naleśnika – można pomóc sobie widelcem. Smażyć go jeszcze przez chwilę, po czym przełożyć na talerz i pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm. Pozostałą masę wykorzystać do zrobienia drugiego naleśnika.Chiński przysmak najlepiej smakuje w połączeniu z sosem chili, sosem sojowym albo sosem teryiaki. 


















