Jak przyrządzić omlet po singapursku?

Jak przyrządzić omlet po singapursku?
Omlet po singapursku to jedno z dań egzotycznych, które doskonale sprawdzą się jako potrawa na śniadanie. Rozgrzewają żołądek, sycą i smakują bardzo wyraziście, jak większość potraw, które pochodzą z Azji. Jeżeli pierwszy raz słyszysz o takim przysmaku, a jesteś wielbicielem potraw z jajek, ten omlet jest dla Ciebie. Spróbuj.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Wykonanie omletu rodem z Azji jest łatwe, jeśli przygotuje się zawczasu dobre, świeże produkty, pomiędzy którymi powinny znaleźć się: 
 * 3 jajka,
 * 8 ostryg,
 * 8 łyżek wody,
 * 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
 * 1 łyżka oleju,
 * 1 łyżka mąki ryżowej,
 *1 łyżka sosu sojowego,
 * 1 łyżka sake,
 * 1 łodyżka zielonej cebulki,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 5 gałązek kolendry,
 * pieprz.
- Krok pierwszy  - Wybrane ostrygi umyć oraz dokładnie osuszyć, żeby w omlecie nie znalazło się zbyt dużo zbędnej wody. Pozostawić ostrygi na talerzu, a w tym czasie sięgnąć po miskę. Wlać do niej wodę oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Wymieszać dokładnie, tworząc gładkie ciasto. 
- Krok drugi  - Przygotować dużą patelnię i rozgrzać ją, następnie nanieść na nią olej, rozprowadzając go po całej powierzchni. Wylać ciasto na gorącą powierzchnię i podsmażać na niewielkim ogniu, pozwalając mu ściąć się, jednak nie do końca. Gdy częściowo będzie ścięte, częściowo nadal płynne, wbić na patelnię wszystkie jajka. 
- Krok trzeci  - W czasie gdy jajka będą się podpiekać, obrać czosnek i posiekać go na małe kawałeczki. Następnie, kiedy jajka będą już częściowo ścięte, odgarnąć je ze środka, dodać odrobinę oleju i wrzucić czosnek. Przez chwilę podsmażać, po czym wymieszać całość, dodając do jajek sos sojowy, sake, pieprz. Na koniec dodać ostrygi i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Przełożyć na talerz i posypać przed jedzeniem kolendrą oraz zieloną cebulką. 


















