Zakumaj.pl

Jak przyrządzić omlet po singapursku?

Wymagany czas: 15 min.
Jak przyrządzić omlet po singapursku?

Omlet po singapursku to jedno z dań egzotycznych, które doskonale sprawdzą się jako potrawa na śniadanie. Rozgrzewają żołądek, sycą i smakują bardzo wyraziście, jak większość potraw, które pochodzą z Azji. Jeżeli pierwszy raz słyszysz o takim przysmaku, a jesteś wielbicielem potraw z jajek, ten omlet jest dla Ciebie. Spróbuj.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie omletu rodem z Azji jest łatwe, jeśli przygotuje się zawczasu dobre, świeże produkty, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
    * 3 jajka,
    * 8 ostryg,
    * 8 łyżek wody,
    * 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
    * 1 łyżka oleju,
    * 1 łyżka mąki ryżowej,
    *1 łyżka sosu sojowego,
    * 1 łyżka sake,
    * 1 łodyżka zielonej cebulki,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 5 gałązek kolendry,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wybrane ostrygi umyć oraz dokładnie osuszyć, żeby w omlecie nie znalazło się zbyt dużo zbędnej wody. Pozostawić ostrygi na talerzu, a w tym czasie sięgnąć po miskę. Wlać do niej wodę oraz wsypać skrobię kukurydzianą. Wymieszać dokładnie, tworząc gładkie ciasto.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować dużą patelnię i rozgrzać ją, następnie nanieść na nią olej, rozprowadzając go po całej powierzchni. Wylać ciasto na gorącą powierzchnię i podsmażać na niewielkim ogniu, pozwalając mu ściąć się, jednak nie do końca. Gdy częściowo będzie ścięte, częściowo nadal płynne, wbić na patelnię wszystkie jajka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie gdy jajka będą się podpiekać, obrać czosnek i posiekać go na małe kawałeczki. Następnie, kiedy jajka będą już częściowo ścięte, odgarnąć je ze środka, dodać odrobinę oleju i wrzucić czosnek. Przez chwilę podsmażać, po czym wymieszać całość, dodając do jajek sos sojowy, sake, pieprz. Na koniec dodać ostrygi i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Przełożyć na talerz i posypać przed jedzeniem kolendrą oraz zieloną cebulką.