Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na wytrawne naleśniki po meksykańsku

Opiekun artykułu: kacperinio
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na wytrawne naleśniki po meksykańsku

Przepis na wytrawne naleśniki po meksykańsku

Meksyk większości z nas zdecydowanie kojarzy się z tequillą, kukurydzą, fasolą oraz sosem tabasco. Zdajemy sobie sprawę z tego, że kuchnia meksykańska zawsze musi być bardzo dobrze doprawiona, pikantna, zostawiająca ostry posmak na języku. Jak najbardziej lubimy się nią inspirować i przenosić smaki z tego kraju do naszego. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i pikantne naleśniki po meksykańsku. Ciasto nie będzie różniło się od tego, które my bardzo dobrze znamy i przygotowujemy na co dzień, jednak farsz może być dla ciebie nietypowy. Jeśli twoja rodzina lubi zdecydowane smaki, to taki obiad z pewnością przypadnie jej do gustu. Koniecznie go wypróbuj.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

Na ciasto naleśnikowe:

2 czubate szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 jajka

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

Na farsz:

500 g mięsa mielonego

1 puszka pomidorów krojonych

½ puszki kukurydzy

½ puszki fasoli czerwonej

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kolendra lub natka pietruszki

około 200 g żółtego sera

Na ciasto naleśnikowe: 2 czubate szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych ½ puszki kukurydzy ½ puszki fasoli czerwonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kolendra lub natka pietruszki około 200 g żółtego sera