Zakumaj.pl

Przepis na wytrawne naleśniki po meksykańsku

Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na wytrawne naleśniki po meksykańsku

Meksyk większości z nas zdecydowanie kojarzy się z tequillą, kukurydzą, fasolą oraz sosem tabasco. Zdajemy sobie sprawę z tego, że kuchnia meksykańska zawsze musi być bardzo dobrze doprawiona, pikantna, zostawiająca ostry posmak na języku. Jak najbardziej lubimy się nią inspirować i przenosić smaki z tego kraju do naszego. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i pikantne naleśniki po meksykańsku. Ciasto nie będzie różniło się od tego, które my bardzo dobrze znamy i przygotowujemy na co dzień, jednak farsz może być dla ciebie nietypowy. Jeśli twoja rodzina lubi zdecydowane smaki, to taki obiad z pewnością przypadnie jej do gustu. Koniecznie go wypróbuj.

  • Przygotowanie ciasta naleśnikowego

    Robienie naleśników zawsze warto rozpoczynać od przygotowania ciasta naleśnikowego, a to dlatego, że musi ono trochę odpocząć, by lepiej się smażyło. Do miski wbij dwa jajka, dodaj wodę, mleko, a także olej i wszystko dokładnie przez chwilę mieszaj mikserem. Następnie do składników mokrych dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli dla podkręcenia smaku naleśników. Całość jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to dodaj trochę wody mineralnej gazowanej (raczej nie mleka, bo naleśniki wyjdą zbyt delikatne). Tak przygotowane ciasto na naleśniki odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz.

  • Podsmażenie cebulki i mięsa

    Podsmażenie cebulki i mięsa

    Jedną dużą cebulę lub dwie małe pokrój bardzo dokładnie w dość drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzej nieco oleju lub oliwy z oliwek i rzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Smaż ją, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż się dobrze zeszkli. Następnie dodaj do niej mięso mielone (może być wołowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe). Całość podsmażaj przez następnych 8 minut, aż mięso całkowicie się przysmaży. Teraz dodaj dwa ząbki czosnku rozgniecione przez praskę, dopraw mięso solą oraz pieprzem i wszystko dobrze wymieszaj.

  • Dodatki do farszu

    Mięso potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodaj kukurydzę i fasolę konserwową, a także pokrojone pomidory z zalewy (dobrze odsączone, bez soku). Całość zamieszaj, dopraw teraz papryką słodką oraz szczyptą chili. Jeśli masz, dorzuć także około łyżeczki drobno posiekanej kolendry (możesz ją zastąpić natką pietruszki).

  • Faszerowanie

    Faszerowanie

    Naleśniki usmaż z każdej strony na rumiano. Następnie na każdy z nich nałóż farsz i złóż ściśle w kopertę lub w trójkąt. Potem połóż naleśniki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, każdy z nich obrzuć dużą ilością żółtego sera. Przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień i odczekaj około minuty. Tak przygotowane naleśniki podawaj na ciepło. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

Na ciasto naleśnikowe:

2 czubate szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 jajka

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

Na farsz:

500 g mięsa mielonego

1 puszka pomidorów krojonych

½ puszki kukurydzy

½ puszki fasoli czerwonej

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kolendra lub natka pietruszki

około 200 g żółtego sera

Na ciasto naleśnikowe: 2 czubate szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli Na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych ½ puszki kukurydzy ½ puszki fasoli czerwonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, chili, kolendra lub natka pietruszki około 200 g żółtego sera