Advertising
Zakumaj.pl

Przycinanie agrestu – podstawowe zasady

Opiekun artykułu: matkaps
Przycinanie agrestu – podstawowe zasady

Przycinanie agrestu – podstawowe zasady

Agrest to kolczasty krzew dorastający do wysokości półtora metra. Jego kuliste lub owalne owoce, zielone, żółte albo czerwone, są smaczne i zdrowe. Agrest może mieć także formę pienną, która sprawdza się zwłaszcza w małych ogrodach. Uprawia się go również w donicach i pojemnikach. Zarówno formy krzaczaste, jak i pienne należy odpowiednio przycinać. Jest to bardzo ważny element pielęgnacji agrestu. Jak przycinać agrest, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Podstawowe zasady

    Podstawowe zasady

    Krzewy agrestu oraz jego formy pienne przycina się podobnie. Natomiast agrest rosnący w pojemnikach wymaga przycinania tylko w przypadku słabego systemu korzeniowego. Krzew należy tym silniej przycinać, im słabszy ma system korzeniowy – powinna być zachowana równowaga między częścią nadziemną i podziemną rośliny. Przycinanie krzewu służy różnym celom. Na początku chodzi o to, aby roślina dobrze się przyjęła i ładnie rozkrzewiła. Potem trzeba nadać odpowiedni kształt koronie, prześwietlać krzew, usuwać pędy stare i chore. Tylko krzew starannie przycinany będzie obficie owocował i ładnie się rozrastał. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu można również odmłodzić stary krzew. Agrest powinno się przycinać w lutym i w marcu, przed rozpoczęciem wegetacji.

  • Cięcie agrestu po posadzeniu

    Cięcie agrestu po posadzeniu

    Cięcie agrestu po posadzeniu jest bardzo ważne. Przycina się wszystkie pędy około 30 cm nad ziemią, a jeśli agrest jest słabo rozkrzewiony, nawet 15 cm. Dzięki temu roślina dobrze się przyjmuje i ładnie się rozrasta. Przycinanie stymuluje również wyrastanie młodych pędów. U agrestu piennego należy przyciąć do połowy pęd główny, a następnie przymocować go do palika.

  • Przycinanie prześwietlające

    W kolejnych latach należy dbać o to, by krzew nie rósł zbyt gęsto, tak aby pędom nie brakowało światła. Poza tym jeśli pędy są rozmieszczone zbyt blisko siebie, szybciej przenoszą się choroby grzybowe. W tym celu stosuje się cięcie prześwietlające. Usuwa się pędy krzyżujące się, rosnące zbyt blisko siebie oraz leżące blisko przy ziemi. Dzięki odpowiedniemu przycinaniu krzew będzie miał dużo owoców.

  • Przycinanie sanitarne

    Bardzo ważne jest, aby roślina nie była narażona na choroby. W tym celu stosuje się cięcie sanitarne. Usunąć należy wszystkie pędy stare, słabe lub uszkodzone. Przyciąć należy również gałęzie porażone przez choroby.

  • Cięcie odmładzające

    Agrest owocuje na krótkopędach, które tworzą się na pędach jednorocznych, dwuletnich, trzyletnich oraz czteroletnich. Najwięcej owoców mają pędy trzyletnie. Dlatego wycina się pędy pięcio- i sześcioletnie, gdyż rodzą one gorsze, drobne owoce.

  • Jak uformować krzew agrestu?

    Jak uformować krzew agrestu?

    Krzew należy ciąć w taki sposób, by jego korona była lekko wzniesiona, a pokrój niezbyt gęsty. Krzew powinien mieć pędy jednoroczne, dwu-, trzy- i czteroletnie. Starsze trzeba usuwać. Prawidłowo cięty krzew ma około 12 – 14 pędów.

  • Narzędzia do cięcia agrestu

    Narzędzia do cięcia agrestu

    Do cięcia młodych krzewów używa się sekatora ręcznego. Gdy krzewy mają już trzy lata i ich pędy są grubsze, powinno się stosować sekatory o przedłużonych rękojeściach. Używane narzędzia powinny być starannie czyszczone oraz regularnie ostrzone. Cięcie krzewów brudnymi, tępymi narzędziami może powodować zakażenie chorobami grzybowymi.

Popularne tagi
  • jak posadzić jabłoń
  • zamieranie pędów malin
  • rozmnażanie hibiskusów przez sadzonki wierzchołkowe
  • wymagania glebowe pigwy
  • ketmia
  • kwieciak malinowiec
  • pielęgnacja sadzonki
  • drzewko cytrusowe
  • jak nawozić maliny
  • jak podlewać kalanchoe
  • sadzenie jabłoni
  • wapnowanie gleby
  • zasady uprawy malin
  • hodowla malin
  • sekator
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising