Zakumaj.pl

Pyszny kurczak w sosie czosnkowym

Pyszny kurczak w sosie czosnkowym

Kurczak to mięso niezwykle popularne i lubiane, nie tylko ze względu na smak, lecz również przez wzgląd na łatwość pieczenia oraz możliwość dodawania do niego niemal wszystkiego. Jeżeli panierowane kawałki kurczaka już się znudziły, a gotowany nie daje satysfakcji kulinarnej, wówczas można pokusić się o przygotowanie kurczaka z sosem czosnkowym.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Świeże oraz dobrej jakości składniki są tym, co jest niezbędne w trakcie przygotowywania dobrego dania. Wśród potrzebnych produktów znajdują się:
    * 250 ml bulionu warzywnego,
    * 4 filery z piersi kurczaka,
    * 5 ząbków czosnku,
    * 1 cebula,
    * 3 łyżki oliwy,
    * 1 łyżeczka mąki,
    * 1 łyżeczka śmietany 18%,
    * papryka mielona słodka,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie piersi umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić ze zbędnych błonek, skórek, kości. Następnie każdą z nich natrzeć przyprawami: papryką, pieprzem, solą. Można dodać również inne, ulubione przyprawy, ale nie przesadzać z ostrymi, ponieważ sos czosnkowy będzie ostry.

    Ułożyć piersi na dużym talerzu, przykryć folią aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po upływie 30 minut wyjąć mięso z lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie ciepła, położyć na niej piersi z kurczaka. Przysmażać wszystkie kawałki, pilnując, aby były złocistobrązowe z obu stron.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek. Cebulę posiekać w tzw. piórka i wrzucić na patelnię. Przemieszać razem z kurczakiem. Czosnek pokroić bardzo drobno, jednak lepiej nie miażdżyć go w prasce, gdyż będzie zbyt mały. Dodać do pozostałych składników na patelni.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Smażyć składniki przez 2 – 4 minuty, po czym zalać całość bulionem. Przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.Do szklanki wsypać mąkę, dodać 3 – 4 łyżki zimnej wody oraz śmietanę. Wszystko wymieszać i wlać na patelnię, zagęszczając w ten sposób sos czosnkowy. Zagotować całość. Pozostawić na ogniu jeszcze 4 minuty.Danie podawać od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze bardzo gorące.