Robaki z galaretki – idealne na Halloween

Robaki z galaretki – idealne na Halloween
Przerażające desery i dodatki na halloweenowym stole to obowiązek. Bez nich święto nie będzie odpowiednio obchodzone. Jeżeli w sklepie brakuje takich słodyczy, można je wykonać samodzielnie. Ku uciesze najmłodszych świętujących, warto przygotować robaki z galaretki.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Samodzielne wykonanie robaków z galaretki nie jest trudne, choć trzeba najpierw przygotować wszystkie składniki, a dopiero po tym zabrać się do działania. Niezbędne jest posiadanie: 
 * 1 opakowania galaretki wiśniowej (lub truskawkowej),
 * 1 szklanki wrzątku,
 * 125 g ciastek czekoladowych,
 * 1 opakowania słomek do napojów.
- Krok pierwszy- Galaretkę wiśniową wsypać do miski, zalać gorącą wodą i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do ostudzenia (ale nie do lodówki). 
- Krok drugi  - Wszystkie słomki wyjąć z opakowania. Związać ze sobą sznurkiem, mocno, ale nie tak, aby słomki wygięły się lub zniszczyły. Jedną stronę z dziurkami zakleić taśmą klejącą, żeby nie doszło do wypłynięcia galaretki. Włożyć je do wysokiej szklanki. 
- Krok trzeci  - Gotowe słomki zalać galaretką, wlewając ją do otworów. Zużyć całą galaretkę, a następnie słomki w szklance włożyć do lodówki na całą noc. Galaretka musi zostać zmrożona bardzo mocno. 
- Krok czwarty  - Następnego dnia można przejść do uwalniania robaków. Wkładać słomki pojedynczo do ciepłej, lecz nie za gorącej wody. Potrzymać je lekko w niej i wyciągnąć robaki. Z łatwością same wysuną się ze słomek. - Ciastka czekoladowe pokruszyć w blenderze na drobny proszek. Przesypać na talerz, a na nich układać galaretki. Dzięki temu deser będzie wyglądał jak dżdżownice, które właśnie wyszły z ziemi. 

















