Słodka nalewka z kukułek – jak ją przyrządzić?

Słodka nalewka z kukułek – jak ją przyrządzić?
Lato to sezon nalewek, które mają być smakołykiem na zimowe popołudnia oraz wieczory. Jednak nie jest konieczne wykonywanie ich tylko i wyłącznie z owoców. Równie dobrze sprawdzają się inne składniki, w tym cukierki. Nalewka wykonana ze znanych wszystkim kukułek może stać się ulubionym smakołykiem na leniwe popołudnia oraz dodatkiem do ciast lub lodów.
- Potrzebne składniki  - Przygotowanie nalewki z kukułek, zwanej kukułkówką, wymaga kilku elementów. Przed rozpoczęciem działania niezbędne jest zebranie: 
 * 600 ml spirytusu,
 * 600 ml wody,
 * 1,5 l cukierków kukułek.
 Przyda się również 10 niedużych szklanych buteleczek, w których będzie można przechowywać przygotowany napój.
- Etap pierwszy- Buteleczki, w których będzie przechowywana nalewka, powinny mieć 200 ml. Przed przystąpieniem do pracy trzeba je dokładnie umyć gorącą wodą i wysuszyć. Dzięki temu smaku nalewki nie zabiją żadne dodatkowe aromaty. 
- Etap drugi  - Do dużego garnka wlać całą przygotowaną wodę. Włączyć gaz, rozpoczynając jej podgrzewanie, po czym wrzucić wszystkie kukułki. Najlepiej kupić takie, które są sprzedawane na wagę bez papierków. Jeśli kupi się cukierki w papierkach, trzeba poświęcić trochę czasu na ich rozwijanie. 
- Etap trzeci- Wodę z kukułkami należy często mieszać i gotować 10 minut, aż do momentu, kiedy cukierki całkowicie się rozpuszczą. Kiedy do tego dojdzie, wyłączyć gaz pod garnkiem i pozostawić do ostudzenia. Następnie przelać uzyskaną miksturę do butelek, uzupełniając je do 3/4 wysokości. 
- Etap czwarty  - Każdą buteleczkę uzupełnić w 1/4 spirytusem. Zakręcić, a następnie mocno potrząsnąć, żeby składniki przemieszały się ze sobą. Po wykonaniu tego wstawić wszystkie butelki do lodówki. Nie ma określonego czasu leżakowania nalewki w lodówce, jednak zasadą jest, że im dłużej, tym lepiej. Długo leżakująca nalewka będzie smakowała mniej spirytusem, a bardziej słodkimi kukułkami. Smacznego! 

















