Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna sałatka wiosenna na Wielkanoc

Opiekun artykułu: olkaa
Smaczna sałatka wiosenna na Wielkanoc

Smaczna sałatka wiosenna na Wielkanoc

Wiosna i cieplejsze, dłuższe dni zachęcają nie tylko do rozpoczęcia spacerów, ale również do zmiany żywienia. Dość już ciężkich sosów i zup, które przydają się w czasie mroźnych dni. Czas na coś zielonego i lekkiego, na sałatkę. Wiosennych sałatek można znaleźć wiele, jednak poniżej proponujemy wyjątkowo dobry przepis, który przypadnie do gustu każdemu.

Advertising
Advertising
  • Składniki na sałatkę

    Składniki na sałatkę

    Wykonanie sałatki wymaga odpowiednich składników. Ze względu na to, że tworzą ją przede wszystkim warzywa, warto zadbać o to, żeby były ładne i świeże. Przywiędłe lub z plamami nie będą zachęcać do jedzenia. Wśród składników powinno znaleźć się:
    * 5 liści rukoli,
    * 5 liści sałaty lodowej,
    * 5 liści sałaty rzymskiej,
    * 5 listków cykorii,
    * 1 zielony ogórek,
    * 1 pęczek rzodkiewki,
    * 2 pomidory,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 2 łyżki octu winnego,
    * 5 łyżek oliwy z oliwek,
    * 200 g sera wędzonego.
    Dla smaku można doprawić sałatkę pieprzem i solą, chyba że jest się na diecie i sól nie jest mile widziana w jadłospisie. Bez niej sałatka również będzie smaczna, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie rodzaje sałaty należy opłukać w wodzie, poczekać, aż wyschną lub odsączyć delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie porwać liście na małe kawałki. Można użyć noża do cięcia, choć nie jest to polecane, ponieważ po jego zastosowaniu sałata szybciej traci swój ładny wygląd.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rzodkiewki umyć. Pomidora sparzyć, jeżeli nie lubi się jadać go ze skórką. Ogórka obrać. Rzodkiewki można pokroić na plasterki, a ogórka na talarki, ale nie za grube – powinny mieć grubość mniejszą niż 0,5 cm. Pomidory pokroić na cząstki nie grubsze niż 1 centymetr. Wszystkie elementy ułożyć w misce, na porwanej sałacie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po starciu całości posypać przygotowane wcześniej warzywa. Następnie posiekać drobno szczypiorek i również dodać do miski. Na zakończenie dodać ocet oraz oliwę z oliwek i delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem można dodatkowo ozdobić sałatkę startym żółtym serem albo przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Popularne tagi
  • sezam
  • fasolka szparagowa
  • danie z makaronem
  • kurczak
  • przepis na sałatkę cezara
  • zajączek
  • sałatka ze szparagów
  • fasolka szparagowa mrożona
  • ciasto bananowe z bitą śmietaną
  • sałatka z pora
  • jabłka
  • orzechy włoskie
  • zdrowy jadłospis
  • majonez
  • danie chińskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising